Srbija opredeljena za očuvanje stabilnosti u regionu i BiH

Srbija opredeljena za očuvanje stabilnosti u regionu i BiH

08/01/2022 Off By BERB
Foto: Tanjug
 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je situacija u Republici Srpskoj teška i da su pred njom veliki izazovi, ali da Srbija nikada neće razmatrati uvođenje sankcija prema njoj i njenim legitimnim predstavnicima, što Milorad Dodik jeste.

 

Brnabić je, gostujući na Televiziji Pink, rekla da će se Srbija truditi da da sve od sebe kako bi doprinela stabilnosti u regionu i BiH.

Premijerka je istakla da Srbija poštuje BiH, ali i integritet Republike Srpske, sa kojom ima specijalne i paralelne veze i ponovila da je potrebno da Srbi u Srpskoj znaju da je Srbija uz njih i da će uvek biti.

Brnabić je rekla i da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom “Rio Tinto” koja je istraživala zalihe litijuma u oblasti Jadra radi izgradnje rudnika.

Vlada Srbije je “na ivici” da donese odluku i prihvati sve ispostavljene zahteve. Sadašnja vlast nije dovela “Rio Tinto” u Srbiju. Niti smo ih doveli, niti smo obećali, niti smo uradili nešto što narod nije znao. Sve što smo radili, radili smo transparentno, slušamo naš narod, ponovila je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, treba videti koliko i kako treba platiti prekide sporazuma, o čemu će još razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Brnabić je potvrdila i da je razgovarala telefonom sa ministarkom spoljnih poslova Australije i da je razgovor o situaciji oko Novaka Ðokovića bio konstruktivan.

Srpska strana pokušava sve kako bi olakšala ovo što se dešava Ðokoviću. Do finalne odluke ostaje u Park hotelu. Uspeli smo da mu se isporučuje hrana bez glutena, da dobije sprave za vežbanje, dali su mu laptop, sim karticu, kao i da bude u kontaktu sa porodicom, precizirala je premijerka izrazila nadu da mu je time makar malo olakšan boravak i ova situacija.

Pozitivan ton je sa australijske strane. Vlada Srbije je spremna da pruži sve garancije za Novaka da ga puste u Australiju, a u rešavanje problema uključen je i predsednik, ukazala je Brnabić.