Selaković na projekciji filma “Poslednji heroj Halijarda”

Selaković na projekciji filma “Poslednji heroj Halijarda”

08/01/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković prisustvovao je na Božić u Čikagu premijernom prikazivanju dokumentarnog filma “Poslednji heroj Halijarda”, koji govori o sudbini Džordža Vujnovića, jedinog američkog ratnog heroja srpskog porekla koji počiva u zemlji svojih predaka.

 

Projekciji filma i prijemu, koji su u “Pricker vojnom muzeju i biblioteci” u centru Čikaga organizovali Generalni konzulat Srbije i Fondacija Halijard, prisustvovali su brojni Amerikanci, predstavnici srpske dijaspore i diplomatskog kora.

Selaković je tom prilikom izjavio da film govori o iskonskoj bliskosti srpskog čoveka sa našim saveznicima u Drugom svetskom ratu i da budi osećaj ponosa, ali i tuge, zato što se za herojsku operaciju spašavanja američkih pilota na tlu Srbije nije znalo decenijama.

Na ovaj način oživljavamo uspomenu na te ljude, pokazujemo iskonsku humanost srpskog naroda i slavimo neku vrstu našeg istorijskog savezništva i prijateljstva sa SAD, poručio je ministar.

Mi danas, kako je istakao, utičemo na ono što će jednoga dana biti istorija, a predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije trude se da razvijaju saradnju sa SAD i da grade novo partnerstvo u vremenima koja dolaze.

Uveren sam da će tek u vremenu pred nama mnoge zaboravljene stranice naše zajedničke istorije dolaziti do izražaja. Za našu srpsku zajednicu u SAD, a naročito ovde u Čikagu, ovo je bio jedan poseban momenat i jedinstven način proslave Božića i proslave našeg savezništva i prijateljstva, naglasio je Selaković.

 

Ministar je proslavio Božić u Čikagu sa pripadnicima srpske dijaspore, prisustvujući božićnoj liturgiji koju je u Sabornom hramu Vaskrsenja gospodnjeg služio episkop novogračanički-srednjezapadnoamerički Longin sa sveštenstvom.