
Recepti: Grčka salata od ječma
02/07/2016
Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
Jedna i po šolja ječma
170 g zdrobljene fete
crvena paprika
sitno naseckana
žuta paprika
zelena paprika
180 g maslina
2 struka mladog luka
2 kašike oceđenih kapara.
Sos: sok i kora 2 limuna,
kašika belog vinskog sirćeta,
kašika sitno seckanog belog
luka, jedna i po kašičica origana,
kašičica senfa,
kašičica mlevenog kumina,
1 dl maslinovog ulja,
3 kašike prženih pinjola
Priprema:
Stavite ječam da se kuva u slanoj vodi u većoj posudi dok ne omekša, zatim ga ocedite i isperite u hladnoj vodi. Vratite ga u posudu i prelijte sa malo maslinovog ulja. U to dodajte zdrobljenu fetu, na štapiće naseckane paprike, masline, luk i kapar.
Za preliv u maloj posudi umutite sok i narendanu koru limuna, sirće, beli luk, origano, senf i kumin. Dodajte preostalo maslinovo ulje i začinite solju i biberom.
Prelijte dresing preko salate i lagano izmešajte. Na kraju ukrasite prženim pinjolama.