
Recepti: gravče na tavče
29/04/2016
Izbor: MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
500 g krupnog belog pasulja Tetovca
400 g suvih rebara
300 g sveže crvene paprike
200 g svežeg paradajza
200 g luka
3 češnjaka
Nekoliko kašika ulja
stručak peršuna
1 ljuta papričica
1 kašičica crvene paprike u prahu
malo belog brašna
so i biber po želji
Priprema:
Natopite pasulj u vodi dan pre kuvanja. Skuvajte ga u slanoj vodi i ocedite.
Suva rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuvajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuvala.
Nasjeckajte luk i popržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalijte s vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite dinstanje na umerenoj vatri još 15 min.
Dodajte narezanu svežu papriku, naseckani češnjak, ljutu papričicu i paradajize i sve zajedno dinstajte još 10 min.
Na kraju zapržite s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebra i prokuvajte.
Stavite kuvani grah u zemljanu posudu, dodajte kuvana rebra, dinstano povrće, začine i pažljivo promešajte. Po potrebi nalijte još vode od rebra ili običnu toplu vodu. Poslužite toplo s ajvarom ili pindžurom. ♦