Координисан кризни одговор на потребе породица жртава, ученика и наставника

Координисан кризни одговор на потребе породица жртава, ученика и наставника

14/05/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Прва седница Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих одржана је данас, а формирана је одлуком Владе Републике Србије у четвртак, 11. маја.

 

Радну групу, поред представника Владе Србије, сачињавају Милица Пејовић Милованчевић и др Хана Кораћ из Института за ментално здравље, председница Друштва психолога Србије др Тамара Џамоња, као и представници Уницефа.

Радна група ће координисати кризни одговор на потребе погођених особа – породица жртава, ученика и наставника, кроз хитне мере у оквиру пројекта које ће спровести Институт за ментално здравље.

Председница Владе Ана Брнабић захвалила се свим члановима што учествују у раду овог тела, јер је од изузетног значаја да Радна група почне са деловањем што је пре могуће. Она је истакла да ће Влада Србије подржавати, пратити и координисати функционисање ове радне групе, али да ће главну реч водити стручњаци, чију ће сваку одлуку Влада у потпуности испоштовати и спровести у дело.

Докторка Милица Пејовић Милованчевић истакла је да је ситуација у којој се читава земља нашла потпуно нова и представља нешто са чим се у својим каријерама до сада нису сусрели. Према њеним речима, неопходно је фокусирати се на децу и њихово ментално здравље, пре него на било шта друго, како би из свега овога изашли са што мање последица.

Докторка Тамара Џамоња истакла је да је неопходно формирати специјализоване и сталне тимове, који ће се бавити појединачним стварима, као што су тимови за подршку деци, родитељима и наставницима. Она је истакла да је важно да се састави тих тимова не мењају, јер људима којима је потребна помоћ, такође је потребна и извесна врста сталности и предвидивости.

Радна група ће уз помоћ међународних партнера, Уницефа и земаља које су имале искуства са сличним трагедијама попут ове са којима се Србија суочава, предузети све даље кораке који подразмевају пружање подршке деци и њиховим породицама, као и културе сећања на све жртве. Искуство ових стручњака је драгоцено.

Поред Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих, одлуком Владе формирани су и Савет за спречавање вршњачког насиља и Радна група за безбедност деце на интернету.