Додељено 350 буквара ученицима српских допунских школа у Словенији

Додељено 350 буквара ученицима српских допунских школа у Словенији

14/05/2023 Off By BERB

Фото: Раде Беговић

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором, састао се данас у Љубљани са представницима српске дијаспоре у Словенији и учитељима који раде у српским допунским школама.

 

Министар Милићевић предао је донацију наставницима који су се окупили у парохијском дому у Љубљани где је додењено 350 буквара за ученике који од следеће школске године крећу у први разред допунских школа, као и лектире за ученике старијих разреда.

Милићевић је приликом уручивања буквара, лектира и других књига за библиотеку на српском језику истакао је да овај пројекат покренут у сарадњи са Министарством просвете и уз подршку издавачке куће “Вулкан”, којој је захвалио на донацији и доприносу очувања српског језика и културе.

-Министар је рекао да што више језика човек говори, то више вреди и духовно је богатији, али ако заборави матерњи језик, он губи део себе и везу са својим прецима. Очување и промоција националног идентитета, кроз баштињење српског језика, ћириличног писма, кутурног наслеђа и историје, су само неки од приоритета деловања Министарства, додао је Милићевић.

Министар је позвао младе из наше дијаспоре у Словенији да се пријаве за учешће у тематским летњим камповима које ће министарство у сарадњи са локалним самоуправама организовати током јула и августа месеца широм Србије.

Он је истакао да су летњи кампови веома значајни за унапређење веза младих из српске дијаспоре са земљом порекла, као и за развијање пријатељских и културних односа међу децом из различитих делова дијаспоре и матице.

План је да се крајем јула и почетком августа широм Србије организују кампови који ће угостити више од 15.000 наше деце из дијаспоре. Тематски ће бити сврстани у три групе – еко камп, спортски камп и окупљање културно-уметничких друштава. Ови летњи кампови пре свега треба да нашим малишанима из света приближе Србију, да виде унутрашњост наше лепе земље а не само Београд, да се друже са вршњацима и кроз то још више заволе своју матицу и пожеле да се једног дана врате на огњишта својих предака.