SAOPŠTENJE VLADE: Formirana Radna grupa za verifikaciju biračkog spiska

 

Vlada Republike Srbije donela je odluku o obrazovanju radne grupe za verifikaciju jedinstvenog biračkog spiska.

Zadatak Radne grupe je razmatranje pitanja mogućnosti i načina sprovođenja verifikacije, odnosno analize i provere tačnosti jedinsgvenog biračkog spiska.
U okviru radne grupe obrazovane su i dve podgrupe – podgrupa za statističku podršku i podgrupa za pravna pitanja.

Ovu radnu grupu sačinjavaće predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, predstavnici Crte i Cesid-a. Ulogu posmatrača imaće članovi Nacionalnog demokratskog instituta- ND1, Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, Evropske mreže za izborne posmatrače — ENEMO, kao i predstavnici Međunarodne fondacije za izborne sisteme – IFES.

 

Rad Radne grupe će se temeljiti na principima otvorenosti i demokratičnosti u radu svih članova, sveobuhvatnom pristupu u radu koji podrazumeva pridavanje jednake važnosti prema svim fazama u postupku verifikacije biračkog spiska, uz redovne procene zakonitosti svakog predloženog rešenja, dok će istovremeno svi članovi Radne grupe imati jednak pristup podacima u svim fazama rada, kako bi se obezbedila puna autentičnost i kredibilnost procesa.

Obrazovanje radne grupe za verifikaciju jedinstvenog biračkog spiska samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine. Vlada Republike Srbije trajno je opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent.♦

Vlada
Foto Vlada

BERB

Next Post

KONFERENCIIJA ZA NOVINARE: Kako zaštititi arheološko blago Srbije?

sri okt 2 , 2019
Ranka Čičak Biti ministar i održati konferenciju za novinare baš na dan kada provladin tabloid objavljuje kako letiš iz vlade, […]

DANAS