KONFERENCIIJA ZA NOVINARE: Kako zaštititi arheološko blago Srbije?

KONFERENCIIJA ZA NOVINARE: Kako zaštititi arheološko blago Srbije?

02/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Biti ministar i održati konferenciju za novinare baš na dan kada provladin tabloid objavljuje kako letiš iz vlade, velika je hrabrost.

To se juče dogodilo ministru kulture, Vladanu Vukosavljeviću.Dok smo u njegovom ministarstvu slušali o zaštiti arheoloških i drugih spomenika, napolju su prodavci novinara nosili list Alo i uzvikivali- Vukosavljević leti iz Vlade.

Iako u nezgodnom trenutku, tema je bila ozbiljna.Ministarstvo kulture predložilo je Ministarstvu finansija da prihvati projekte za konzervaciju i restauraciju arheoloških nalazišta Caričin grad u Lebanu i Belo brdo u Vinči. Minitarstvo finansija je prihvatilo, iako će morati da plati skor po 400 miliona dinara.

Bilo je reči i o zaštiti naših arheoloških lokaliteta od pljačkaša. Hiljade kriminalaca luta Srbijom, otkopava vredne predmete i prodaje. Samo iz Vinče se 500 skupocenih figurina nalazi u drugim zemljama. U Centralni registar naših kulturnih dobara trenutno je upisano 2.572 kulturna dobra: 2218 spomenika kulture, 82 istorijske celine, 194 arheološka nalazišta i 78 znamenitih mesta. Nepokretnih kulturnih dobara je 782, a 200 je od izuzetnog i 582 od velikog kulturnog značaja. Gamzigrad je na listi UNESCA.
Za zaštitu ovih blaga Ministarstvo je 113 milijardi i 133 miliona dinara, a preko Narodnog muzeja dato je više od 15 miliona dinara.

Primedbi na uništavanje arheoloških lokaliteta prilikom gradnje koridora je puno. Novinara Slobodne Evrope zanimalo je hoće li poslednja reč okoizgradnje gondole na Kalemegdanu biti Vesićeva, ili stručnjaka Ministar nije smeo da se zameri vlastima, ali je rekao da je odobreno stručno naučno istraživanje, posle kojeg će se odlučiti. Nasmešio se kada su novinari zaključili- Znači, za Kalemegdan još ima šanseI♦

Foto Pana Cani