Proslava Dana Vojske Srbije – sećanje na 1815. godinu

Proslava Dana Vojske Srbije – sećanje na 1815. godinu

17/04/2018 Off By

 

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, nizom manifestacija proslaviće Dan Vojske Srbije – 23. april, u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut istog datuma, na Cveti, 1815. godine u Takovu.

 

U nedelji koja prethodi Centralnoj svečanosti, u Vojnom muzeju će 19. aprila u 14 časova biti otvorena izložba „Srpsko-turski ratovi 1876-1878. i sticanje nezavisnosti Kneževine Srbije“, dok će 21. aprila od 12.30 biti održani promenadni koncerti Reprezentativnog orkestra Garde u Valjevu i Vojnog orkestra Niš u Kragujevcu.

U gradovima širom Srbije održaće se taktičko-tehnički zborovi na kojima će građanima biti prikazan deo naoružanja i vojne opreme, 19. aprila u Vrbasu, Smederevu, Boru i Pirotu, 20. aprila u Vršcu, Loznici, Čačku i Aranđelovcu i 21. aprila u Kikindi, Jagodini, Ivanjici i Surdulici. Sve svečanosti počinju u 11 časova.

Vojnomedicinska akademija organizovaće besplatne specijalističke preglede za građane, 20. aprila, od 15.30 do 19.30 časova, u 20 kabineta Poliklinike VMA, Dečjem dispanzeru i Savetovalištu za ishranu Sektora za preventivnu medicinu VMA.

U znak tradicionalnog pozdrava u osvit prazniku Vojske Srbije, 22. aprila, sa Savske terase na Kalemegdanu u 17 časova začuće se počasna artiljerijska paljba, a pripadnici Garde će od 18 časova na Trgu Republike u Beogradu izvesti egzercir.

Na Dan Vojske Srbije, 23. aprila, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće vence na Spomenik neznanom junaku na Avali i u Takovu kod Gornjeg Milanovca, na mestu početka Drugog srpskog ustanka. Od 11 časova u Kruševcu, Zaječaru, Pančevu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu građani će moći da prisustvuju prigodnim programima van vojnih objekata, koje će organizovati komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije.

Kruna obeležavanja Dana Vojske Srbije je Svečana akademija u Centru „Sava“ u Beogradu, 23. aprila od 20 časova, kojoj će prisustvovati najviše državno i vojno rukovodstvo Republike Srbije.♦