Izvestaj EK o napretku Srbije ka EU

Izvestaj EK o napretku Srbije ka EU

17/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Izvestaj Evropske komisije o napretku Srbije na njenom putu ka EU je uglavnom pozitivan. Tako su danas ocenili ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednica naše Vlade, Ana Brnabić. Zaključak je da srpska Vlada treba da u centar svog posla stavi reforme. Izvestaj je na 100 strana i odnosi se na period od 2016 do 2018 godine.

Pravosuđe je napredovalo, ali još ima primedbi na politički uticaj u njemu. Tako je postignut napredak i u borbi protiv korupcije i kriminala, ali se očekuje još napora. Srbija je imala pozitivnu ulogu u dijalogu s Prištinom i očuvanju mira u regionu, ali Evropa očekuje da se sporazumi i sprovedu u delo. Postignuti su odlični rezultati u fiskalnoj politici i budžetski suficit, ali se predlažu još stroža fiskalna pravila. Predstoji još posla i na reformi državnih preduzeća. Srbija je dobila čestitke za svoje rezultate u ekonomskom pogledu, a Evropa ostaje njen partner broj 1 i glavni investitor
Predsednica Ana Brnabić zadovoljna je izveštajem:
– Srbija je prikazana onakva kakva jeste sa predlozima za stabilniju državu. U tom smislu izvestaj je izbalansiran.Postoje delovi sa kojima se ne bi složili i borićemo se da to objasnimo. Šampioni smo u razvoju ekonomije.Uspeli smo u fiskalnoj disciplini i zaustavljanju inflacije. Kako bi taj uspeh pojačali, potpisaćemo još jedan sporazum s MMF. Meni je važan napredak na tršitu rada. Do sada smo uspeli da zaposlimo većinu radnika, a sada smo u stanju da omogućimo da oni biraju posao koji žele. U vladavini prava uspeli smo da smanjimo broj nerešenih sudskih predmeta.Tu je Srbija postigla još bolji napredak nego što se vidi u izveštaju.Ustav je u toku promene i predlozi amandmana poslati su na mišljenje Venecijanskoj komisiji.
Prepoznata je uloga Srbije u očuvanju balkanskog mira.Premijerki Brnabić ipak se čini da ne postoje isti standardi u ocenjivanju Prištine i Beograda kada se radi o osnivanju Zajednice srpskih opština:
-Isti standardi su evropska vrednost i moja je dužnost da ukazujem na to.
Na pitanje Balkanekspresarb kako premijerka ocenjuje podatak da je u Srbiji registrovano 2740 javnih glasila, a ipak se traži veća sloboda medija, Ana Brnabić kaže:
-Postoje ljudi koji tu vide probleme. Ja ću ih sve saslišati i uraditi koliko mogu.
Na pitanje kako napreduje digitalizacija, koja je u Srbiji do pre nekoliko godina bila na najnižem nivou u Evropi, premijerka kaže da smo krenuli iz minusa i dostigli u nekim sektorima digitalizacije prvo mesto u Evropi. U razvoju vladavine prava veliku nadu daje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. ♦