LONDON, ENGLAND - JULY 05: Yui Kamiji of Japan celebrates a point with partner Jordanne Whiley of Great Britain during the Ladies' Wheelchair Doubles match against Marjolein Buis of Netherlands and Lucy Shuker of Great Britain on day eleven of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 5, 2013 in London, England. (Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images)

DJB: Zahtevamo punu ravnopravnost osoba sa invaliditetom

Pokret Dosta je bilo stalno ukazuje i na težak položaj porodica osoba sa invaliditetom i nedostatak usluga podrške koje su neophodne za adekvatno funkcionisanje


DANAS se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom širom planete Zemlje. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1992. godine usvojila Rezoluciju 47/3, kojom je pozvala sve zemlje da obeležavaju Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.
Cilj obeležavanja današnjeg datuma je obezbeđivanje jednakih mogućnosti za ravnopravo učešće ovih osoba u društvu. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliidtetom, koju su definisale Ujedinjene nacije je „Dostizanje 17 ciljeva održivog razvoja za budućnost kakvu želimo“.
Osobe sa invaliditetom u Srbiji doživljavaju sistemsku diskriminaciju svakog dana i država treba da preduzme sve neophodne mere kako bi ove osobe mogle da iskažu i dodatno razvijaju svoje potencijale. Pokret Dosta je bilo stalno ukazuje i na težak položaj porodica osoba sa invaliditetom i nedostatak usluga podrške koje su neophodne za adekvatno funkcionisanje. Posebno smo zabrinuti zbog tretmana prema osobama sa invaliditetom koje žive u rezidencijalnim ustanovama. Zahtevamo punu primenu seta zakona koji se odnose na položaj osoba sa invaliditetom i sankcionisanje onih koji te zakone ne poštuju.
Pokret Dosta je bilo će nastaviti da neguje politiku pune ravnopravnosti svih građana Srbije i sopstvenim primerom uključivanja ovih osoba u procese donošenja odluka i kreiranje politika, pokazati kako izgleda inkluzija osoba sa invaliditetom u praksi a ne samo na papiru.