3. decembar: Još puno posla na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom

3. decembar: Još puno posla na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom

03/12/2016 Off By

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, upozoravamo da se tih građanki i građana država ne sme setiti samo 3. decembra, već da o njima treba još intenzivnije da brine i tokom ostalih 364 dana u godini


ČINJENICA da su invalidi rada „Zastave Inpro“ iz Kragujevca 50 dana štrajkovali glađu jer nisu imali drugog načina da se bore za svoja prava, najpotresnije svedoči koliko puno ima da se radi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji.

Naravno da ima i dobrih primera, među kojima je i subotički DES, ali je isto tako činjenica da ima još puno toga da se radi i uradi pre svega u oblasti zapošljavanja i da mnogi poslodavci i dalje izbegavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, upozoravamo da se tih građanki i građana država ne sme setiti samo 3. decembra, već da o njima treba još intenzivnije da brine i tokom ostalih 364 dana u godini.

U prilog tome govori i podatak da od 700 hiljada osoba sa invaliditetom u Srbiji, ni 15 odsto nema posao, da mnogi žive u siromaštvu i da svoje probleme ne mogu rešiti bez pune pomoći nadležnih državnih službi.

U vezi sa tim, Stručni savet za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje LSV poziva Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja da u svojoj organizaciji formira posebno, operativno radno telo sa kol centrom, koje bi se na dnevnom nivou bavilo isključivo problemima osoba sa invaliditetom, izradom zakonskih akata i nadzora nad sprovođenjem postojećih zakona koji se na njih odnose.(Press LSV)