Сарадња са Румунијом у процесу енергетске транзиције и диверсификације

Сарадња са Румунијом у процесу енергетске транзиције и диверсификације

30/12/2022 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадорком Румуније у Републици Србији Силвијом Давидоиу о продубљивању сарадње у области енергетике.

 

Ђедовић је подсетила да Република Србија и Румунија имају традиционално добре и пријатељске односе, који се у области енергетике развијају још од шездесетих година прошлога века када је формирана заједничка комисија за изградњу хидроелектране Ђердап, а која је и данас веома важна за енергетску сигурност обе земље.

„Србија се налази у процесу енергетске транзиције и у току је рад на стратешким документима који ће показати правце нових улагања у енергетску инфраструктуру, како бисмо истовремено смањили негативне утицаје штетних гасова на животну средину и осигурали довољно енергије. У плану су и нови капацитете из ОИЕ, а један од најважнијих националних пројеката је реверзибилна хидроелектрана Ђердап 3, који ће значајно повећати удео производње ОИЕ у енергетском миксу и олакшати балансирање енергијом“, рекла је министарка. Нагласила је да је Србија заинтересована за сарадњу са Румунијом и у енергетској диверсификацији, како гаса, тако и електричне енергије, имајући у виду да ће у наредним годинама та земља бити значајна транзитна рута за пренос електричне енергије“, рекла је министарка.

Амбасадорка Давидоиу нагласила је спремност Румуније да подели са Србијом искуства у области енергетске транзиције и истакла да та земља спремна да развија гасне интерконекције са суседима.

„Ове године навршило се тачно 50 година од када је отворена хидроелектрана Ђердап 1 на Дунаву која је у то време представљала револуционарни и један од највећих инфраструктурних пројеката у Европи. Наше две земље имају дугу традицију сарадње у области енергетике и спремни смо да је интензивирамо и покренемо нове пројекте који ће повећати енергетску безбедност обе земље. Румунија ће имати значајну улогу у гасној диверсификацији региона с обзиром да ће градити ЛНГ терминал у Констанци, чиме ће остварити везу са гасоводом према Азербејџану“, изјавила је амбасадорка. Истовремено, изразила је спремност Румуније да подели искуства са Србијом из процеса енергетске транзиције, с обзиром да је та земља имала велику производњу електричне енергије из угља и да годинама постепено повећава капацитете из ветра, соларне али и нуклеарне енергије.