Значајан потенцијал сарадње са Украјином у електроенергетском сектору

Значајан потенцијал сарадње са Украјином у електроенергетском сектору

29/12/2022 Off By BERB

Фотo: Зоран Петровић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетика Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором Украјине у Републици Србији Володимиром Толкачем о изазовима са којим се Украјина и Европа суочавају због рата у тој земљи, билатералним односима и потенцијалима за унапређење сарадње у енергетском сектору.

 

„Република Србија се залаже за поштовање принципа међународног права и уважавање
територијалног интегритета и суверенитета Украјинe, као и свих међународно признатих држава. Нажалост, Србија има болна искуства из деведесетих и разуме све неприлике и проблеме са којим се украјински грађани суочавају. Рат је изазвао страдања, миграције и велике поремећаје на светском енергетском тржишту и сви се надамо да ће се што пре завршити. Сагледаћемо да, у складу са својим могућностима, помогнемо донацијама електроенергетске опреме кроз координацију са Енергетском заједницом и Европском унијом. Такође, захвални смо Украјини на принципијелној позицији по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова. Надам се да ћемо, када прилике буду то дозволиле, развијати енергетску сарадњу“, рекла је министарка.

Амбасадор Толкач је истакао да се Украјина суочава са великим проблемима у енергетици и захвалио се на подршци Србије територијалном интегритету Украјине и хуманитарној помоћи коју је Србија пружила његовој земљи.

На састанку је разговарано о потенцијалима сарадње две државе у електроенергетском
сектору, потешкоћама са набавком енергената, снабдевању гасом и размени искустава у развоју савремених технологија.