Ухапшене две особе због малверзација са потврдама о вакцинацији

Ухапшене две особе због малверзација са потврдама о вакцинацији

28/12/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП, Одељења за борбу против корупције у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су П. В. (1963) бивше одговорно лице Дома здравља „Ковачица“ и М. Р. (1977) помоћни радник током вакцинације за време пандемије „Ковид-19“ у истом Дому здравља, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја.

 

Како се сумња, П. В. је у периоду од новембра 2021. до фебруара 2022. године својим факсимилом потписаo евиденције о вакцинацији за 54 особе и то 13 држављана Републике Србије и 41 страног држављанина у којима је наведено да су оне примиле вакцине у Дому здравља „Ковачица“.

Затим је осумњичена М. Р. то евидентирала у централизовану електронску базу података – Сервис јавног здравља Републике Србије, иако је знала да те особе нису примиле вакцине, а проверама је утврђено и да у тренутку наводне вакцинације нису биле у Србији чиме им је омогућио издавање Потврда о вакцинацији и преузимањe Зеленог сертификата без вакцинације.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.