Sastanak sa Tanjom Fajon

Sastanak sa Tanjom Fajon

20/12/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas potpredsednicu Vlade i ministarku spoljnih poslova Republike Slovenije Tanju Fajon sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, posebno o ekonomskoj saradnji, kao i o situaciji u regionu, evropskim integracijama Srbije i ostalim aktuelnim temama.

 

Razgovarajući sa ministarkom Fajon, predsednik Vučić je istakao da je Srbija zadovoljna postojećim nivoom bilateralnih odnosa. Imajući u vidu da je Slovenija jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera, kada su u pitanju spoljnotrgovinska razmena i investiciona saradnja, predsednik Vučić i ministarka Fajon su ukazali na mogućnost za njeno intenziviranje.

Predsednik Vučić i ministarka Fajon razgovarali su i o dešavanjima na Kosovu i Metohiji. I ovom prilikom predsednik Vučić je istako da je Beograd potpuno posvećen dijalogu uz posredovanje EU i pronalaženju kompromisnih rešenja za pitanje Kosova i Metohije, naglasivši da se Srbija zalaže za poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.
Predsednik Vučić je takođe istakao da su spoljnopolitičke aktivnosti Srbije snažno fokusirane na unapređenje regionalne saradnje, te da je za našu zemlju očuvanje stabilnosti u regionu od ključnog interesa.
U razgovoru sa ministarkom Fajon, predsednik Vučić je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija kako na političkom nivou, tako i kroz brojne programe obuka, razvojnu i ekspertsku pomoć dodajući da je važno da se regionu pruži podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.
Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon istakla je da Slovenija pozitivno orijentisana u pogledu evropskog puta kako Srbije, tako i celog regiona Zapadnog Balkana.
„U interesu obe zemlje je da nastavimo dobru bilateralnu saradnju i razvijamo ekonomske odnose. Uvek možete da računate na našu podršku evropskim integracijama“, rekla je ministarka Fajon.