Дачић са командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу

Дачић са командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу

20/12/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу адмиралом оружаних снага САД Сјуартом Манчом, који борави у посети Републици Србији.

 

Размењена су мишљења о актуелном стању и перспективи партнерске сарадње РС и НАТО, актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и активностима НАТО вођене мисије КФОР, као и питањима регионалне, европске и глобалне безбедности.

Током сусрета обострано је изражено опредељење за даље унапређење партнерске сарадње у свим областима од заједничког интереса, као и задовољство динамиком политичког дијалога и практичне сарадње у бројним областима у оквиру програма Партнерство за мир, a уз пуно поштовање политике војне неутралности Србије.

Такође, констатовано je да Србија и НАТО деле заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону, као и да редовно одржавање дијалога представника Србије са званичницима политичких и војних структура НАТО доприноси бољем међусобном разумевању, посебно када се ради о најважнијим питањима од интереса за Србију, али и за стабилност у региону.

Посебно је наглашен значај ангажовања Међународних безбедносних снага (КФОР) у Покрајини у стриктном, потпуном и непристрасном спровођењу мандата који је утврђен и додељен КФОР-у на основу Резолуције СБ УН 1244.