Подршка ЕУ сектору малих и средњих предузећа

Подршка ЕУ сектору малих и средњих предузећа

20/12/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Зоран Вујасиновић/ Министарство привреде

 

Министар привреде Раде Баста и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре разговарали су о досадашњој сарадњи у области привреде, напретку Србије на европском путу и финансијској подршци малим и средњим предузећима.

 

Баста је истакао добру сарадњу Министарства привреде и Делегације ЕУ у Србији и изразио захвалност на подршци коју ЕУ пружа Министарству привреде кроз различите програме и пројекте.
Министар је рекао да је Унија први и највећи привредни партнер Србије, а компаније из ЕУ највећи инвеститори у нашој земљи, нагласивши да је наша земља изабрала свој пут, а то је европски пут.

Саговорници су се сагласили да су приоритетне теме од заједничког интереса ближа сарадња и подршка Делегације ЕУ Министарству привреде у неколико кључних области – спровођење реформи управљања привредним субјектима у државном власништву, подршка сектору малих и средњих предузећа и развој женског предузетништва.

Амбасадор Европске уније Емануеле Жиофре изјавио је да њихови пројекти доприносе експанзији српске привреде кроз подстицање отварања нових радних места и иновација, као и кроз подршку реформи законодавства.

Поносан сам што ЕУ пружа техничку и финансијску подршку хиљадама малих и средњих предузећа у циљу повећања њихове пословне ефикасности и конкурентности, уз истовремено смањивање утицаја на животну средину и унапређење безбедности на раду, истакао је Жиофре.

Према његовим речима, мала предузећа су окосница српске привреде и уз нашу континуирану подршку воде Србију ка остварењу њеног огромног потенцијала раста.

Жиофре је досадашњу сарадњу са Министарством привреде оценио као одличну, и изразио наду да ће наши заједнички напори наставити да воде Србију на путу стабилног и одрживог економског раста.

Жиофре је нагласио, да у светлу енергетске кризе, ЕУ издвојила 165 милиона евра за Србију за финансирање опреме за предузећа.
Конкретно, мања и рањивија предузећа ће овим средствима моћи да ублаже ефекте раста цена енергената, навео је Жиофре.

Министарство привреде спремно је да настави сарадњу са ЕУ на програму „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“, додао је Баста.

Министарство привреде ће кроз овај програм наставити активно да подржава мала и средња предузећа, са нагласком на дигитализацију и зелену транзицију, закључио је министар привреде.