Министар Дачић са словеначком министарком Фајон

Министар Дачић са словеначком министарком Фајон

20/12/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић имао је билатерални сусрет са потпредседницом Владе и министарком иностраних послова Републике Словеније Тањом Фајон.

Током садржајног и пријатељског разговора саговорници су се сагласили да су билатерални односи две земље свестрани и да су достигли висок квалитет.

Размењена су мишљења о најважнијим питањима из билатералне агенде. Обострано је похваљена остварена сарадња два ресорна министарства, посебно у домену решавања питања сукцесије имовине бивше СФРЈ.

Истакнут је значај наставка одржавања заједничких седница Владе Републике Србије и Владе Републике Словеније, као суштински важног билатералног механизма за продубљивање свестране сарадње.

Разматрана су и питања из домена подршке Републике Словеније ЕУ интеграцијама Србије, као и најновија дешавања на КиМ.

Наглашено је да су представници дијаспоре у нашим државама мост повезивања две земље.

Такође, било је речи о економској сарадњи где је уочено да се обим спољнотрговинске размене робама и услугама између две земље у прошлој години приближио вредности од 2 млрд евра (1.901 мил.евра).

Констатовано је да две земље остварују успешну и конструктивну сарадњу у решавању мигрантске кризе што је од значаја за одржавање стабилне ситуације на тзв. западнобалканској рути.