Znamenite žene u nauci i kulturi

Znamenite žene u nauci i kulturi

17/12/2022 Off By BERB

U cilju proširivanja prekogranične turističke ponude i stvaranjem zajedničke turističke rute od Novog Sada do Segedina, koja će povezati znamenite žene u nauci i kulturi, tokom ove godine realizovan je projekat „Znamenite žene u nauci i kulturi: dizajniranje iskustva kroz zajedničku turističku rutu i proizvod“, finansiran od strane Evropske unije, u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska – Srbija, a rezultati su predstavljeni u Zbirci strane umetnosti u Muzeju Grada Novog Sada. 

 

Turistička ruta započinje u Novom Sadu, a završava se u Segedinu, povezujući na taj način važna mesta, muzeje i galerije koja su povezana sa životom i radom znamenitih žena.

„Tim Prirodno matematičkog fakulteta koji je istraživao kako treba upravljati turističkom rutom, i ponudio alate kako rutu promovisati i kako ona u budućnosti može da živi. Nakon studija o samim ženama i kako sačiniti rutu, koje su uradili timovi u Mađarskoj i Srbiji, usledilo je pravljenje strategije kako dalje razvijati rutu, menadžment plana i njene promocije“, objašnjava dr Sanja Kovačić ispred odseka za Geogfrafiju, Turizam i Hotelijerstvo sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Ideja je da projekat, osim što će doprineti podizanju svesti o značaju ovih žena za istoriju i kulturu oba regiona, osnaži odnose između dve države kroz promociju zajedničkih kulturnih vrednosti i nasleđa.

„Znamenite žene u kulturi i nauci, veoma su značajne po tome što su u svoje vreme, stajale rame uz rame uz muškarce i delovale su u svojim poljima: nauci, kulturi i umetnosti. Pored turističke rute, imaćemo i mobilnu aplikaciju koja će moći da poveže sve znamenite žene na ovom podneblju“, istakla je direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković.

Uz istraživanje, brend platformu i samu rutu, projekat će obuhvatiti dve velike multimedijalne stalne izložbe – Mileva Marić Ajnštajn u Novom Sadu i izložbu posvećenu važnim ženskim figurama u Segedinu – fotografkinji Manci Bek, slikarki Nani Kukovec i bibliotekarki Agoti Fišhof.

„Na ovaj način Muzej grada pokazaće jednu od znametinijih žena, koja se pokazala i najrangiranija na celoj ruti. Izložbom o Milevi Marić Ajnštajn će Muzej grada promovisati start rute na jednom veoma visokom nivou. Naša istraživanja su pokazala da zapravo ljudi žele da vide nove tehnologije i novi način prikaza društvenog života. Zato mi izložbu i pravimo kao multimedijalni spektakl“, dodaje mr Atila Hornok, projekt menadžer ispred Muzeja grada Novog Sada.

 Projekat o znamenitim ženama u nauci i kulturi prekograničnog regiona Srbije i Mađarske, odnosno ,,Znamenite žene u nauci i kulturi: dizajniranje iskustva kroz zajedničku turističku rutu i proizvod” sufinansira Evropska unija, u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska – Srbija.  Ukupan budžet projekta je 463.064,00 EUR, od kojih je 393.604,40 EUR donacija Evropske unije (IPA). Projekat je počeo 1. marta 2021. godine i inicijalno je trebao da traje 16 meseci, ali je zbog veoma kompleksnih radova na adaptaciji Muzeja grada Novog Sada, za potrebe muzejske postavke izložbe kao jedne od projektnih aktivnosti sufinansirane iz ovog projekta, prolongiran na ukupno 22 meseca.

 

 НАПОМЕНА

 Овај документ је одштампан уз финансијску подршку Европске уније кроз Интеррег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија. За садржај овог документа је одговоран искључиво Музеј града Новог Сада и садржај овог документа не одражава званично мишљење Европске уније и/или Управљачког тела Програма. 

 Пројекат ,,Знамените жене у науци и култури — дизајнирање, искуства кроз заједничку туристичку руту и производ” се наслања на циљеве, структуру и резултате пројекта Гордане Стојаковић, ЗИС А-0117/2017 ,,Знамените жене Новог Сада: истраживање, мапирање, (ре)интерпретација и валоризација баштине жена у Војводини и Србији.” те наставља развој истраживања тематике знаменитих жена унауци и култури, користећи наведене резултате.

Пројекат Гордане Стојаковић започет 1999. на Женским студијама у Новом Саду скренуо је пажњу јавности на допринос жена културној, привредној и политичкој историји Новог Сада и других градова у Војводини, а модели валоризације женског наслеђа унутар урбаних простора кроз туристичке производе — итинерере и приче о градовима из Женског угла постали су узори за валоризацију и реинтерпретацију дела баштине коју су жене у науци, култури, привреди и политици оставиле као наслеђе. Пројекат ,,Знамените жене у науци и култури — дизајнирање, искуства кроз заједничку туристичку руту и производ” прати тај траг.

 

Na sledećem linku možete preuzeti i prmotivni video spot: https://youtu.be/6rF7Rt8UMjc