Влада усвојила више предлога закона и уредби

Влада усвојила више предлога закона и уредби

15/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу имајући у виду потребу за системским уређењем сваке појединачне области заштите културних добара сходно својим специфичностима.

 

Ова законска решења представљају услов системског приступа и уређења ове области на свеобухватан и сврсисходан начин, а с обзиром на њен значај, не само за историју, науку и културу, већ и за задовољавање потреба грађана.

Влада Републике Србије усвојила је Предлог закона о измени Закона о државним службеницима којим се до 2025. године одлаже обавеза спровођења јавног конкурса за пријем у радни однос на одређено време због привремено повећаног обима посла. До тада ће се, како је дефинисано, у складу са процесом модернизације и дигитализације, успоставити Информациони систем за управљање људским ресурсима, који ће бити подршка иновираном кадровском планирању што je предуслов да се осигура довољан број квалификованих и компетентних запослених у управи, ради постизања стратешких циљева.

На седници је усвојена Уредба о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Републике Србије којом је за наредну годину обезбеђено 500 милиона динара за доделу 100.000 ваучера у вредности од по 5.000 динара за субвенционисани одмор грађана у Србији. Ваучери могу да се искористе најкасније до 20. новембра 2023. године, а услови за њихово добијање су непромењени у односу на раније године. То значи да право на ваучере имају пензионери, незапослени, корисници посебне накнаде, права на негу другог лица, радно ангажована лица чија примања не прелазе 70.000 динара, ратни војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, као и студенти.

Чланови Владе усвојили су измењену Уредбу о ванредној интервентној мери подршке произвођачима брашна којом су обезбеђена додатна средства у износу од 193.558.000 динара за оне произвођаче који су то право остварили. Усвојена је и измењена Уредба о утврђивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године, како би се очувала стабилност дохотка произвођача.

Влада Србије усвојила је Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Републици Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса, што ће за последицу имати повећање цене природног гаса у износу од 11 одсто. То ће утицати на крајње потрошаче чија ће набавна цена овог енергента бити увећана највише до тог износа. Циљ Уредбе је отклањање последица скока цене гаса као начин ублажавања последица енергетске кризе у циљу заштите привреде и грађана који су упућени на његово коршћење.

Влада је усвојила и Закључак којим су из буџета обезбеђена средства Општини Свилајнац за хитну санацију висећег моста преко реке Велика Морава с обзиром на то да мост није безбедан за употребу услед оштећња која су настала као последица поплава. Тај мост неопходан је за несметано функционисање житеља села Војска и Багрдан.

Такође, усвојен је и Закључак којим су из буџета обезбезбеђена средства Граду Чачку за хитну санацију моста преко реке Западна Морава који спаја села Мршинци и Мрчајевци, што је једини мост од Чачка до Краљева, а тренутно је преко њега привремено обустављен caoбpaћaj.

На седници су донете и одлуке да се за споменик културе прогласе цркве светог пророка Илије у Јадранској Лешници, светог Илије у Меховинама, светог апостола Петра и Павла у Лешници и светог апостола и јеванђелисте Луке у Јаловику.

Вечерас у 20 часова биће одржана седница у Палати Србија, којој ће на позив председнице Владе Ане Брнабић, присуствовати и председник Републике Србије Александар Вучић.