Prvo izdanje Muzeja afričke umetnosti na arapskom jeziku

Prvo izdanje Muzeja afričke umetnosti na arapskom jeziku

14/12/2022 Off By BERB

Uoči 18. decembra – Svetskog dana arapskog jezika, u Kairu je iz štampe izašlo prvo izdanje Muzeja afričke umetnosti na ovom svetskom jeziku. Publikacija „Pod lupom – staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“, koncipirana je kao trojezično izdanje kataloga istoimene izložbe održane u MAU tokom 2019. godine, te je uz prevod na arapski objavljena i srpska i engleska verzija teksta.

 

Ovaj značajan izdavački poduhvat rezultat je višegodišnje saradnje MAU sa Nacionalnim prevodilačkim centrom i Generalnom egipatskom organizacijom za knjigu iz Kaira, uspostavljene na inicijativu Ambasade Arapske Republike Egipat u Srbiji. U pripremi je i arapsko izdanje muzejske publikacije „Egipat u sećanju Srbije“.

U izložbenom katalogu „Pod lupom – staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“ predstavljeni su neki od najvrednijih i retko (ili nikada) izlagani predmeti koji se čuvaju u čak jedanaest muzeja Srbije: Gradski muzej Vršac, Gradski muzej Sombor, Gradski muzej Subotica, Muzej Srema, Narodni muzej Užice, Muzej grada Beograda, Muzej Jugoslavije, Jevrejski istorijski muzej u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Republički zavod za zaštitu spomenika i Muzej afričke umetnosti u Beogradu, te je novo, arapsko izdanje dragocena prilika da se i egipatska javnost upozna sa njima.

Svetski dan arapskog jezika ustanovio je Unesko 18. decembra 2010. godine, što je i datum koji označava dan kada je arapski prihvaćen među šest zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija i obeležava se različitim događajima širom sveta.