Састанак са председником Велике Народне скупштине Турске

Састанак са председником Велике Народне скупштине Турске

08/12/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Велике Народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом, са којим је разговарао о динамици билатералних односа и економске сарадње, као и о значају парламентарне сарадње.

 

Саговорници су се сагласили да свеобухватна сарадња и интензивни политички дијалог показују да су односи Србије и Турске на највишем нивоу у савременој историји, што је резултат узајамног поштовања и поверења, али и изузетног личног односа двојице председника.

Председник Вучић је рекао да Србија остаје искрено посвећена регионалној сарадњи и додао да у том смислу Турску сматра за важног партнера у очувању мира и стабилности у региону.

Говорећи о економској сарадњи, председник Вучић је рекао да веома ценимо турске инвестиције, а поготово оне које су помогле напредак мање развијених делова Србије. Констатован је и раст трговинске размене, за коју су постављени амбициозни циљеви, те је у том смислу наглашен значај интензивирања рада Заједничког комитета за економску сарадњу.

Председник Вучић и председник турског парламента Шентоп сагласили су се да ће још интензивнија размена посета допринети бржој реализацији постојећих, као и договорима о будућим пројектима.