Посета председника Велике Народне скупштине Турске Мустафе Шентопа Србији

Посета председника Велике Народне скупштине Турске Мустафе Шентопа Србији

08/12/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председником Велике Народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом, који борави у званичној посети Београду у оквиру заседања 60. Генералне скупштине Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС).

 

Током церемоније затварања Генералне скупштине, др Орлић предао је председавање Генералној скупштини ПС ЦЕС Шентопу, на чему му је током састанка честитао и изразио уверење у успех и значајне резултате којима ће наредни домаћин допринети Организацији и њеном будућем раду.

Како су саговорници заједнички констатовали, билатерални односи две земље су на највишем нивоу у савременој историји, што је постигнуто захваљујући узајамном поштовању и поверењу на свим нивоима, али и изузетном личном односу председника Републике Србије и Републике Турске, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, чија је посета Београду у септембру представљала снажан импулс јачању свеукупних односа.

Током састанка је исказана опредељеност за наставак унапређења парламентарне сарадње на свим нивоима, првенствено кроз активности и даље повезивање посланичких група пријатељства, које постоје и у Народној скупштини Републике Србије и у Великој Народној скупштини Републике Турске. Састанку су присуствовали и потпредседници НС РС Сандра Божић и Усаме Зукорлић, као и Муамер Бачевац, председник ПГП са Републиком Турском, који су изразили опредељење и спремност за јачање контаката између два парламента.

Договорен је даљи заједнички рад на интензивирању економске сарадње и, у том контексту, др Орлић поздравио је све досадашње инвестиције Републике Турске, посебно оне које су допринеле смањењу незапослености и напретку мање развијених делова Србије.

Председник НС РС истакао је важност улоге Републике Турске за наставак реализације капиталних инфраструктурних пројеката, који су од значаја не само за Србију, већ за читав регион. „Чврсто смо уверени да ћемо, удруженим напорима и решеношћу, наставити да развијамо и оснажујемо нашу сарадњу у свим областима од обостраног интереса, на добробит наших држава и наших народа“, закључио је др Орлић.
Након састанка, председник Народне скупштине Републике Србије и председник Велике Народне скупштине Републике Турске одржали су заједничку конференцију за медије.