Сарадња са компанијом „Mitsubishi Corporation“ у сектору енергетике

Сарадња са компанијом „Mitsubishi Corporation“ у сектору енергетике

07/12/2022 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са представницима јапанске компаније „Mitsubishi Corporation“ о могућностима сарадње у областима енергетске транзиције и обновљивих извора енергије.

 

Република Србија се, као и све друге земље, у условима светске енергетске кризе суочава са великим изазовима како би одржала енергетски сектор стабилним и како би биле задовољене потребне грађана и привреде, изјавила је министарка Ђедовић. Истовремено, додала је, теку процеси планирања стратешких инвестиција како бисмо осигурали енергетску стабилност и до 2030. године значајно повећали удео обновљивих извора енергије, а до 2050. декарбонизовали наш енергетски систем.

„С обзиром да улазимо у циклус великих улагања, верујем да у оквиру пројеката енергетске транзиције постоји простор за сарадњу са компанијом „Mitsubishi Corporation“, пре свега имајући у виду знање, искуство и чињеницу да је компанија међународно препозната и призната у енергетским пројектима.

Генерални директор Канцеларије „Mitsubishi Corporation“ у Београду Такамаса Јано, истакао је усредсређеност корпорације на борбу против климатских промена, инвестиције у пројекте енергетске транзиције и у том смислу изразио жељу за продубљивањем сарадње са Републиком Србијом.

„Mitsubishi Corporation је опредељен за учешће у пројектима који имају циљ да се до 2030. преполови емисија гасова са ефектом стаклене баште, а до 2050. године ти гасови трајно елиминишу. У те сврхе определили смо око 15 милијарди евра за пројекте широм света, за обновљиве изворе енергије, природни гас, водоник и амонијак. Kада је реч о Србији, посебно смо заинтересовани за учешће у пројектима изградње нових хидро капацитета, који су потребни Србији на путу енергетске транзиције“, рекао је Јано.