Председник Народне скупштине отворио 60. пленарно заседање Генералне скупштине ПС ЦЕС

Председник Народне скупштине отворио 60. пленарно заседање Генералне скупштине ПС ЦЕС

07/12/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

У Београду је данас отворено 60. пленарно заседање Генералне скупштине Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС), које је окупило представнике парламената свих 13 држава чланица ПС ЦЕС, а чији је домаћин по трећи пут Народна скупштина Републике Србије.

 

„Ово заседање је драгоцена прилика за отворен и конструктиван дијалог, размену мишљења и идеја, на корист свих наших држава и грађана“, поручио је председник Народне скупштине Републике Србије и председник ПС ЦЕС др Владимир Орлић обраћајући се на церемонији отварања. „Посвећеност миру, стабилности и дијалогу основни су постулати од којих Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, не одступа, што је препознато и признато у свету, али и оличено у конкретним бенефитима за нашу земљу и наш народ – у економском расту и развоју, смањеној стопи незапослености, већем приливу страних директних инвестиција. Ове и овакве резултате желимо и свима другима“, рекао је др Орлић.
Истакао је да је главна тема Генералне дебате, која се односи на улогу парламената у стимулисању економског раста, од значаја не само за Црноморски регион, већ и шире. Изразио је уверење да ће рад 60. Генералне скупштине резултирати конкретним доприносима по свим питањима која се у оквиру исте разматрају, и потврдио спремност сталне делегације НС РС за наставак редовног учешћа на састанцима комитета и пленарним заседањима.

„Са наше стране ћете увек наићи на истинску отвореност за јачање пријатељских односа и спремност за додатно унапређење сарадње са свим државама чланицама ПС ЦЕС“, закључио је председник НС РС.

Потпредседник ПС ЦЕС и шеф сталне делегације НС РС мр Игор Бечић учесницима скупа прочитао је поздравну поруку председника Републике Србије Александра Вучића, а на скупу су се обратили и први потпредседник Владе за спољну политику и безбедност и министар спољних послова Ивица Дачић, као и Асаф Хаџијев, генерални секретар ПС ЦЕС.

Церемонија затварања 60. Генералне скупштине Парламентарне скупштине ЦЕС биће уприличена у четвртак, 8. децембра, када ће председавање бити предато Великој народној скупштини Републике Турске.