Проширење сарадње Министарства привреде са Светском банком

Проширење сарадње Министарства привреде са Светском банком

02/12/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Министарство привреде

 

Министар привреде Раде Баста и директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара разговарали су данас о мапи пута за будуће пројекте.

 

На почетку састанка, Баста је указао на континуирану подршку и помоћ, знање и искуство које Светска банка безусловно пружа Министарству привреде, те истакао неопходност уношења измена у досадашњи регулаторни оквир, посебно у сегменту који се односи на транспарентност система за грађане.
Министар је скренуо пажњу на акцију ”Жене су закон“ коју је до сада подржало 430.000 грађана и затражио подршку канцеларије Светске банке у спровођењу овог пројекта.

Директор канцеларије Светске банке у Србији, Никола Понтара, поздравио је решеност Басте да направи заокрет по питању транспарентности и потврдио да Светска банка дели његов ентузијазам за питања родне равноправности.

Понтара је понудио налазе анализа Светске банке о заступљености жена на руководећим позицијама које би могле бити од користи за акцију „Жене су закон“.

Представник Светске банке у Србији је истакао добру сарадњу са Министарством привреде у пројекту „Конкурентност и запошљавање“, активностима стручног усавршавања у области корпоративног управљања у јавним предузећима и финансирању приоритетних реформи у области пословног окружења. Навео је да је од изузетног значаја да се настави сарадња уз Бастино вођство и предлоге.

Министар привреде је нагласио да је за Србију од изузетне важности, а нарочито у временима глобалне рецесије чији ће се ударац тек осетити следеће године, да задржи младе људе и омогући им све неопходне услове да у својој земљи наставе да живе, стварају породицу, успешно раде и улажу.
Према његовим речима, ништа не значе обуке, пројекти, напредне технологије, уколико нема радне снаге која жели да остане у Србији и да би због тога волео подршку Светке банке како би српску децу задржао у Србији. Министар је додао да је неопходно фокус ставити и на зелену агенду јер она представља будућност Србије.

Понтара се сложио са Бастином агендом и зацртаним циљевима, те потврдио решеност Светске банке да га на сваком кораку у његовим иницијативама и подржи, обезбеди експертску и аналитичку подршку, као и друге, брже оствариве облике сарадње.

Саговорници су се сложили да ће наставити да кроз редован контакт и састанке дефинишу и трасирају активности у договореним областима будуће сарадње.