Подршка УСАИД Србији у подстицању економског раста

Подршка УСАИД Србији у подстицању економског раста

02/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са директорком за Европу и Евроазију Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Ерин Е. Мeки која је први пут у посети Србији.

 

На састанку се разговарало о развојним приоритетима Србије, као и о областима у којима та агенција сарађује са нашом земљом од 2001. године у оквиру развојне помоћи Владе САД Србији.

Брнабић је представила приоритете реформске агенде Владе Србије, док је Мeки истакла посвећеност УСАИД у намери да настави да пружа подршку напорима Србије у јачању демократских институција и подстицања економског раста предвођеног приватним сектором.

Током разговора Брнабић и Мeки, посебно су се осврнуле на енергетски сектор, његову одрживост, стабилност и независност, енергетску диверсификацију, као и заштиту животне средине, како би се обезбедиле све енергетске потребе Србије.

Премијерка је информисала Мeки о напретку наше земље у подршци технолошком предузетништву, што води Србију ка циљу да постане још снажнији центар у области иновација који има потенцијал за отвaрање нових радних места за младе.

На састанку се разговарало о подршци УСАИД-а овим напорима кроз активности у пројектима “Предузми идеју” и “Србија иновира” које раде на окупљању релевантних страна како би се створио јак систем који подржава иновације у нашој земљи.

Друга област партнерства о којој се разговарало била је подршка УСАИД-а Владиној агенди за наставак усклађивања демократских институција Србије са стандардима Европске уније. Намера УСАИД-а је да у наредним годинама, усмерава и пројекте којима ђе бити обезбеђена подршка реформама.

„Током 21-годишњег партнерства, Сједињене Америчке Државе су уложиле више од 1 милијарде долара у развој Србије, а програми УСАИД-а чине око 75 одсто те инвестиције. Чврсто верујем да је најбоља могућа будућност Србије у ЕУ, а УСАИД ће наставити да помаже Влади да усвоји неопходне реформе и крене даље тим путем“, рекла је Меки.

Састанку је присуствовао и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.