Србија остаје посвећена процесу европских интеграција

Србија остаје посвећена процесу европских интеграција

02/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Република Србије Ана Брнабић разговарала је данас са европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархејијем.

 

Председница Владе захвалила је лично комесару Вархејију и амбасадору Емануелу Жиофреу, шефу Делегације Европске уније у Србији, на подршци коју пружају Србији у процесу европских интеграција. Србија остаје посвећена реформама на европском путу јер су оне у интересу наших грађана, истакла је Брнабић у разговору.

Премијерка Брнабић рекла је да је фокус Владе наставак реформи у области владавине права и пре свега у области правосуђа, у складу са уставним амандманима који су усвојени на референдуму у јануару ове године. У координацији са Венецијанском комисијом, Влада ради на изради сета правосудних закона, чији је циљ да правосуђе буде независније и ефикасније. Поред тога, како је истакла премијерка, фокус ће бити на усвајању сета медијских закона на којима ради ново Министарство информисања и телекомуникација, и наставку реформи у области енергетике и заштите животне средине.

Европски комесар Вархеји изразио је подршку процесу европских интеграција Србије. Као кључне теме од значаја за две стране издвојио је енергетику и миграције. Вархеји је подсетио да је Европска комисија одредила 165 милиона евра финансијске подршке за област енергетике, и да ће наставити да подржава енергетски деверсификацију на Западном Балкану. Поред тога, како је истакао Вархеји, важно је наставити сарадњу у области борбе против нелегалних миграција, у чему Србија може да рачуна на помоћ и подршку ЕУ, као и даље усаглашавање визне политике са ЕУ.

Брнабић је у разговору са Вархејијем, изразила незадовољство због јучерашње изјаве Петера Стана у вези са именовањем Рашића, и рекла да је то у супротности са Бриселским споразумом и са вољом народа која је исказана на изборима.

Састанку су присуствовали министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, као и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Емануеле Жиофре.