Рекордна размена пољопривредно-прехрамбених производа са Италијом

Рекордна размена пољопривредно-прехрамбених производа са Италијом

02/12/2022 Off By BERB

Foto: Kristina Đerić/MPŠV

 

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић састала се данас са амбасадором Републике Италије у Србији Луком Горијем са којим је разговарала о будућим пројектима сарадње, као и о организацији наредног Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, на коме ће управо Италија бити земља партнер.

 

Танасковић је истакла да је неговање добрих партнерских односа између Италије и Србије довело до тога да је Италија један од прва три спољнотрговинска партнера Србије када су у питању пољопривредно-прехрамбени производи.

Посебно треба имати у виду да се обим размене повећава из године у годину, те да је у прошлој години остварена рекордна размена пољопривредно-прехрамбених производа између наше две земље у вредности од 485,5 милиона евра и била је за 52 одсто већа у односу на 2020. годину, навела је Танасковић.

„Због тога не чуди одлука да Италија буде поново земља партнер Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду који ће се одржати наредне године од 20. до 26. маја, и једна је од највећих манифестација тог типа не само у региону, већ и у Европи“, указала је Танасковић.

Она је нагласила да је Министарство пољопривреде традиционални партнер сајма и да се нада да ћемо наредне године заједно презентовати оно најбоље што имају да понуде и Италија и Србија, али и заједничке подухвате као што је улагање итaлиjaнске компаније „Ferrero“, са којом се реализује пројекат за унапређење, модернизацију и развој пољопривредног сектора у Србији и подизања великих засада лешника у регионима Републике Србије, који даје одличне резултате.

Амбасадор Гори честитао је министарки Танасковић на постављењу и подсетио да је и у Италији недавно изабрана нова Влада, која је спремна да активно сарађује са Србијом.

„Односи између Италије и Србије су од посебног значаја, укључујући и сектор у надлежности Вашег министарства“, истакао је Гори.