Одрживо рударство циљ Србије

Одрживо рударство циљ Србије

01/12/2022 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са представницима „Зиђин Мајнин Групе“ о њиховим досадашњим инвестицијама у Републици Србији и даљим развојним плановима.

 

Одрживо рударство циљ је Србије, поручила је министарка Ђедовић и додала да је Министарство увек спремно да помогне реализацију пројеката у области рударства, уз претходно испуњење законских прописа и захтева који се односе на заштиту животне средине. Истакла је да су компаније „Зиђин Мајнинг Групе“ стратешке компаније, које су значајно промениле слику истока Србије, имајући у виду да запошљавају више од 7.000 радника и да су просечне плате знатно изнад републичког просека. Полако мењају и привредну мапу и позицију наше земље, јер ће Србија захваљујући, пре свега руднику „Чукару Пеки“, у годинама пред нама постати други највећи европски произвођач и бакра и један од највећих произвођача злата, изјавила је Ђедовић.

Посебно је нагласила чињеницу да је рудник „Чукару Пеки“ први зелени рудник, који испуњава све еколошке стандарде и изразила уверење да ће до краја године, како је и најављено, бити завршена модернизација топионице у Бору. Модернизација топионице ће, осим што ће у значајној мери утицати на повећање производње бакра, злата и сребра, донети оно што је најнеопходније грађанима Бора, значајно смањење загађења, смањење емисије сумпор-диоксида, односно чист ваздух, истакла је Ђедовић.

Састанку су присуствовали Ђиен Симин генерални директор „Србија Зиђин Копер“, Ган Јонган, заменик генералног директора „Србија Зијин Мајнинг“ и Џан Ђигавн представник „Зиђин Мајнин Групе“ у Београду. Челни људи компанија известили су министарку о актуелном пословању, реализованим инвестицијама у производњу у заштиту животне средине, као и динамици и плану развоја рудника. Истакли су да је „Зиђин Мајнинг Група“ од доласка у Србију до краја октобра ове године инвестирала 2,233 милијарде долара, да се велика пажња посвећује заштити животне средине у коју је до сада уложено 253 милиона долара, као и да просечне зараде радника премашују 110.000 динара.