Домаћи производи од значаја за јачање српске економије

Домаћи производи од значаја за јачање српске економије

29/11/2022 Off By BERB

Foto: MUST/Đ.K.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас након отварања ”Националног сајма хране” у организацији компаније Делез Србија, да је веома важно да међународни трговински ланци, који на тржиште доносе највише стандарде у области безбедности и квалитета хране, препознају квалитет домаће производње и да се најбољи производи из наше земље налазе на њиховим рафовима.

 

Момировић је оценио да Србија има снажну прехрамбену индустрију и додао да је у последњих 10 година извоз пољопривредних и прехрамбених производа порастао са 2,1 на 4,2 милијарде евра, што је уједно и најбољи показатељ колико је домаћа прехрамбена индустрија ојачала у протеклом периоду.

Министар је подсетио да су претходне године, у којима нас, како је указао „није заобишла ниједна глобална криза, од пандемије коронавируса, велике енергетске кризе до рата на истоку“, показале колико је важна јака домаћа производња, а трговина је као делатност која је кључна за адекватно снабдевање пружила најбољи одговор када су глобални ланци снабдевања били прекинути. Према његовим речима, док су из целог света долазиле фотографије празних полица, Србија је континуираном снабдевањем показала одговорност и снагу привреде.

Момировић је закључио да ће Влада Србије наставити да помаже домаћим произвођачима кроз различите моделе подстицаја, осавремењавање производње и пласмана спајајући традиционална знања са новим технологијама са циљем подстицања промена и додатних улагања у целом ланцу снабдевања – од њиве, па до трпезе. Министар је у оквиру ”Националног сајма хране” учествовао и на панелу ”Свеже, домаће и провереног квалитета”.