Норвешка важан партнер Србије у енергетској транзицији

Норвешка важан партнер Србије у енергетској транзицији

28/11/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић састала се данас у Ослу са државним секретаром у Министарству нафте и енергетике Краљевине Норвешке Андреасом Бјеландом Ериксеном и директором Директората за воде и енергетику Кјетилом Лундом.

 

„Влада Републике Србије у потпуности је посвећена реформи енергетског сектора како бисмо имали стабилан, одржив систем и здравију животну средину“, изјавила је после састанка министарка Ђедовић. Истакла је да су на састанку разменили искуства о томе како да на одржив начин планирамо улагања у наш енергетски сектор и како да на најбољи и најефикаснији начин искористимо наше ресурсе.

„Наш први циљ, на коме радимо са норвешким партнерима, је да у наредне две године стабилизујемо енергетски систем. У том смислу, уз огромне напоре одређени добри резултати су већ видљиви. Други циљ је средњорочан, планирање енергетске транзиције на начин да до 2030. године имамо у систему више обновљивих извора енергије, из ветра, солара и хидро капацитета. Трећи и финални је декарбонизација енергетике и стабилност енергетског система до 2050. године.“

Искуство Норвешке као енергетског гиганта је драгоцено у процесу реформе нашег енергетског сектора, додала је Ђедовић. Подсетила je да је Норвешка пре 30 година увела професионални менаџмент у енергетске компаније и створила повољну климу за приватна улагања, на одржив начин и начин да њихови енергетски ресурси припадају њиховим грађанима односно да грађани и привреда имају највеће користи „То је оно што Србија жели, томе је Влада посвећена“, поручила је Ђедовић.

Министарка Ђедовић борави у Краљевини Норвешкој као део делегације председника Републике Србије Александра Вучића.