Председник Вучић у дводневној радној посети Краљевини Норвешкој

Председник Вучић у дводневној радној посети Краљевини Норвешкој

28/11/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Краљевини Норвешкој, где је данас разговарао са Његовом величанством краљем Харалдом Петим и Његовим краљевским височанством престолонаследником Хоконом, састао се са председницима Владе и Парламента Краљевине Норвешке Јонасом Гар Стореом и Масудом Гараханијем, положио венац на споменик страдалим Југословенима у окупираној Норвешкој, и учествовао на форму са норвешким привредницима.

 

Председник Вучић је рекао да је са највишим норвешким званичницима разговарао о свим важним темама, од билатералних односа, до ситуације на Косову и Метохији, резултатима последњих преговора у Бриселу и неопходности очувања мира и стабилности.
”Трудио сам се да укажем на то шта је све потребно, колико је потребно више поверења, да бисмо разговарали о будућности на другачији начин него до сада. Норвешка пажљиво прати тај процес, разумеју ситуацију, они су неко ко чува мир и посебно га поштује”, изјавио је председник Вучић. Он је нагласио да су билатерални односи Србије и Норвешке били приоритетна тема свих састанака, првенствено сарадња у области енергетике, уз оцену да је званично Осло веома заинтересовано за решавање енергетских проблема како у својој земљи, тако и у целој  Европи, и на Балкану.
“Много тешких ствари је пред нама које морамо да урадимо, и то морамо да урадимо да бисмо били успешни у енергетском сектору, како смо успешни у другим областима, као што су то јавне финансије. Мораћемо да предузимамо тешке мере не само по питању нафте и гаса, већ комплетне наше мреже далековода. Много тога морамо да променимо у нашим навикама, да уложимо много новца, да уложимо много и у обновљиве изборе енергије због чистијег ваздуха и воде. Заједно са Норвежанима ћемо радити на тим реформама и обезбедити будућност грађанима Србије, која ће бити много боља”, поручио је председник Вучић. Он је додао да је норвешки Ристад, оцењен као најбољи саветнички тим у свету у области енергетике, понудио Србији три решења за енергетски сектор, која се заснивају на краткорочним, средњорочним и дугорочним мерама, и захтевају велике промене у српским јавним предузећима, укључујући и промене руководстава тих предузећа.
Поред енергетског сектора, председник Вучић је указао на важност сарадње са Норвешком и у другим областима, као што је одбрана, уз закључак да између две земље постоји висок ниво сваке врсте билатералног разумевања.