Изградња новог блока ТЕ Костолац значајна за развој Србије

Изградња новог блока ТЕ Костолац значајна за развој Србије

26/11/2022 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Последњи контигент опреме за изградњу новог блока Б3 у термоелектрани Костолац стигао је данас бродом на градилиште у Костолцу.

 

“После три деценије, Србија гради нови енергетски погон који је од изузетне важности, нарочито у време енергетске кризе када су нам нови капацитети производње електричне енергије неопходни”, поручила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић која је, с амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо присуствовала испоруци нове опреме.

Министарка је подсетила да је капацитет новог блока 350 мегавата, односно око 5 одсто производних капацитета Електропривреде Србије. Ако знамо да у зимским месецима увозимо око 10 одсто потрошње електричне енергије, јасно је колико ће нових 5 процената допринети сигурности свих нас, навела је Ђедовић. Нови погон ће бити по свим највишим стандардима заштите животне средине, најчистији од свих блокова које имамо, нагласила је министарка и захвалила се радницима који раде на пројекту. „Тренутно је ангажовано 1.000 радника, а имамо уверавање да ће ускоро бити додатних 200 како би се погон завршио у предвиђеном року. Планирано је да на Видовдан ново постројење поставимо на мрежу, а у погон од октобра следеће године”, изјавила је Ђедовић.

Министарка је изразила захвалност НР Кини, кинеским и српским компанијама које су ангажоване на пројекту, истакавши да више од 60 српских компанија укључено у изградњу новог блока. Такође, захвалила се и Југословенском речном бродарству на помоћи при допремању опреме. „Посебна захвалност рударима површинског копа Дрмно чији ће капацитет овим пројектом бити увећан за 30 одсто. Хвала свим рударима у свим нашим коповима, који напорно раде како бисмо имали довољне количине угља и увозили што мање електричне енергије“, додала је Ђедовић.

Амбасадорка Чен Бо истакла је да је долазак опреме од изузетног значаја за одржавање динамике радова. “Превазиђене су бројне потешкоће у допремању опреме, али уз напоре кинеске и српске стране реализација пројекта улази завршну фазу. Иако се и даље суочавамо са многим изазовима, уверена сам да ће кинеска компанија уложити максималне напоре уз драгоцену подршку српских партнера, како би завршила изградњу телмоелектране у договореном року”, изјавила је Чен Бо.

После дочека последњег контингента опреме, министарка Ђедовић обишла је радове на изградњи новог блока, а потом и положила венац на споменик рударима у Старом Костолцу.