Kоординисана акција уклањања плутајућег отпада из реке Лим

Kоординисана акција уклањања плутајућег отпада из реке Лим

26/11/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да је у току координисана акција уклањања велике количине плутајућег отпада из реке Лим, који је зауставила ланчаница постављена на територији општине Прибој.

 

Вујовић је навела да је у претходне две године ресорно министарство спровело низ пројеката како би се заштитила река Лим и санирале депоније у сливном подручју на територији Србије.

„Затворили смо, санирали и рекултивисали депонију “Стањевине” у Пријепољу, која се налазила на самој обали реке, уклонили дивље депоније на обали Лима, изградили трансфер станицу “Бањица” у Новој Вароши, где ће се од следеће године, када буде пуштена у рад, одвозити отпад из Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши. У току је и реализација пројекта санације последње несанитарне депоније на овом подручју у Друглићима код Прибоја, где до отварања трансфер станице свој комунални отпад одлажу поменуте три општине. Суфинансирали смо и постављање ланчаница на Лиму на територији Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши. Већина отпада, који је услед падавина и пораста водостаја реке претходних дана доспео на ланчанице није са територије Србије, нити из ових општина. Србија је све урадила како би се вишедеценијски проблем плутајућег отпада на Лиму решио, што очекујемо и од суседних држава“, рекла је Вујовић.

Министарка је додала да се на ланчаници у Прибоју према проценама стручњака тренутно налази више од 10 хиљада кубика амбалажног, дрвног и осталог отпада. Поред тога што представља велики еколошки проблем, овај отпад може да угрози и рад ХЕ “Потпећ”, али и остале хидроцентрале у сливу реке Дрине.

– Екипе јавно-комуналног предузећа општине Прибој данима су на терену, а данас ће им се, са чамцима и механизацијом, прикључити и ЈВП Србијаводе и ЕПС, којима се овом приликом захваљујем. Отпад ће бити уклоњен наредних дана, али тиме проблем није решен, нити Србија може сама то реши. Будући да се ради о међународним рекама, до трајног решења можемо да дођемо једино заједничким деловањем и ангажовањем надлежних у Црној Гори и Босни и Херцеговини на санацији несанитарних сметлишта уз реке на њиховој територији, што је Србија већ учинила – поручила је Вујовић.