Константан рад на превенцији и заштити од дискриминације

Константан рад на превенцији и заштити од дискриминације

24/11/2022 Off By BERB

Foto: Ministarstvo prosvete

 

Министар просвете Бранко Ружић разговарао је данас са специјалним известиоцем Уједињених нација за истину, правду и репарацију Фабианом Салвиолијем.

 

Министар је током разговора навео да Србија негује културу сећања и упознао саговорника са програмима по којима раде школе у Србији, а у оквиру којих се промовишу људска права, толеранција и различитост.

„Ти програми су исходно оријентисани и обезбеђују развој међупредметних компетенција, од којих је једна Одговорно учешће у демократском друштву. Такође, учествујемо у различитим пројектима, као што су Квалитетно образовање за све, Савета Европе, пројекат „Јачање интеркултуралних пракси у културолошки разноврсним школама и многи други“, рекао је министар.

Ружић је навео да је потписан споразум Министарства просвете и Музеја жртава геноцида у Београду, са којим постоји сарадња на теме изучавања Другог светског рата, Холокауста, геноцида и неговања културе сећања.

„Недавно смо прихватили иницијативу да ученици основних и средњих школа на екскурзијама посећују стратишта и на тај начин негују културу сећања. Оно за шта се залажем је да се само води рачуна о наративу, односно прилагођености дечијем узрасту“, рекао је министар.

Он је навео и да је Министарство просвете унапредило законодавни оквир у области превенције и заштите од дискриминације, као и да се у тој области спроводе обуке за наставни кадар.
Састанку је присуствовала и Бренда Вуковић из Канцеларије високог комесара за људска права из Женеве.