Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

24/11/2022 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са шефом Делегације Европске Уније у Србији Емануелом Жиофреом о економској ситуацији у Србији и Европи, о буџету за 2023. годину, као и о сарадњи на заједничким пројектима.

 

Министар финансија је истакао да је Србија остала економски стабилна, упркос кризи која траје већ неколико година, као и да ће буџет за наредну годину бити развојан, уравнотежен и социјално оријентисан, са елементима предострожности за кризна реаговања. Како је рекао, наставља се са инвестицијама у инфраструктуру и са капиталним пројектима, који даље подстичу раст БДП-а.

Он је додао да Србија остаје посвећена структурним реформама, што је важан део новог аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), као и да је у том смислу најважнија реформа енергетског сектора. Он је додао и да су са ММФ-ом договорена нова фискална правила, која су део измена Закона о буџетском систему, а који ће се у децембру наћи пред посланицима.

Жиофре је подсетио да је Европска унија издвојила 165 милиона евра за Србију како би превазишла енергетску кризу, а министар Мали се на томе захвалио и истакао да је тај новац у буџету за наредну годину. Како је Жиофре рекао, то је део пакета енергетске подршке за Западни Балкан.

Он се захвалио Министарству финансија на сарадњи на заједничким пројектима, и посебно истакао пројекат изградње интерконектора са Бугарском, који ће бити завршен крајем 2023. године.

Мали је рекао да је тај пројекат посебно важан због диверзификације извора и праваца снабдевања природним гасом и захвалио ЕУ на подршци.

Саговорници су се сагласили да ће и у наредном периоду предано радити на заједничким пројектима, који су суштински важни за бољи квалитет живота.