Интензивирање сарадње са Мисијом ОЕБС-а на реформи јавне управе

Интензивирање сарадње са Мисијом ОЕБС-а на реформи јавне управе

24/11/2022 Off By BERB

Foto: OEBS/Milan Obradović

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату разговарали су данас о интензивирању досадашње успешне сарадње Министарства са овом организацијом, у циљу даљег спровођења реформе јавне управе у Србији.

 

Указавши на комплексност ове реформе, која захтева интеракцију и кооперацију различитих институција, како на државном, тако и на локалном нивоу, Мартиновић је истакао да је за Србију и Министарство експертска помоћ и подршка Мисије ОЕБС у целокупном реформском процесу од изузетног значаја.

„Министараство државне управе и локалне самоуправе је спремно да прихвати све добронамерне савете и препоруке Мисије ОЕБС-а у Србији у циљу остваривања наших приоритета, а то је изградња ефикасне и ажурне државне управе и локалне самоуправе, по мери свих грађана и привреде“, нагласио је министар.

Он је додао да ће високо међу приоритетима у овом мандату бити непосредна економска и финансијска помоћ градовима и општинама у реализацији локалних пројеката, који имају за циљ квалитетнији живот грађана, са посебним акцентом на недовољно развијене јединице локалне самоуправе. Подсетивши Братуа на ставове и председника Републике Србије и премијера да је Србија држава свих њених грађана, министар је поручио да ће један од основних циљева бити и јачање капацитета општина и градова у којима живе припадници националних мањина.

Шеф Мисије Брату рекао је да ће ОЕБС наставити да пружа подршку Министарству у имплементацији Стратегије реформе јавне управе, напоменувши да Мисија има експертизу и капацитете за помоћ у изради законодавства, као и обука за државне службенике.

Саговорници су разменили мишљења и о етичком кодексу функционера локалне самоуправе, а министар је навео да ће, у оквиру својих надлежности, уложити додатне напоре да подстакне јединице локалне самоуправе, које кодекс нису усвојиле, да то у наредном периоду учине, са циљем да сви функционери на локалу преузму моралну обавезу да поштују начела у обављању функције која им је поверена.

На састанку је било речи и о раду локалних савета за безбедност, као и о успостављању институције Омбудсмана у што већем броју локалних самоуправа у будућности.