БЕОГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И ИТАЛИЈАНСКИ ГРАД ВИЋЕНЦА ПОТПИСАЛИ СУ СПОРАЗУМ О БРАТИМЉЕЊУ

БЕОГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И ИТАЛИЈАНСКИ ГРАД ВИЋЕНЦА ПОТПИСАЛИ СУ СПОРАЗУМ О БРАТИМЉЕЊУ

20/11/2022 Off By BERB

Председник општине Стари град Радослав Марјановић и градоначелник Града Вићенце Франческо Руко (Francesco Rucco), јуче су својим потписима озваничили споразум о братимљењу којим је означен почетак сарадње централне београдске општине и овог града у регији Венето.

 Свечаном потписивању протокола у Театру Олимпико, присуствовали су чланови делегaцијa, а општину Стари град представљали су Душан Петрић, председник Скупштине општине Стари град, заменик председника општине Александар Тодоровић и заменица начелника Наташа Гавриловић. 

Догађају су присуствовали и Аја Јунгдиректорка Београдског фестивала игре, Душан Алексић, председник Националног савеза Срба у Италији, Ивана Стојиљковић, генерални конзул Републике Србије у Трсту, као и бројни представници српске дијаспоре која живи и ради у Венету.

 „Сарадња са европским и градовима у региону доноси нам нова и корисна искуства. Одвијаће се у областима образовања, привреде, туризма, спорта, здравства, културе, као и кроз креирање заједничких програма сарадње која у интересу свих наших грађана. Како смо гости једног предивног града очекујем да кроз размену искуства можемо допринети очувању богатог културно-историјског наслеђа и туристичке понуде општине Стари град, која се захваљујући свом наслеђу, кроз ову сарадњу афирмише као једно од незаобилазних места на културној и туристичкој мапи Европе,“, рекао је председник Марјановић и захвалио градоначелнику Руку на гостопримству и успостaвљању сарадње.

 Данас започињемо дугорочну везу између Вићенце и Старог града. U историјu смо уписали вољу две заједнице да сарађују и постижу нове циљеве за своје грађане. Хвала Аји Јунг, Душану Алексићу и Леонарду Де Марцу,  мом заменику задуженом за међународне односе, који је радио на остварењу овог циља. Oд данас градимо чврст мост. Живела Вићенца и Вива Београд!“казао је у свом обраћању градоначелник Вићенце.

 “Култура, уметност и лепота живе у Италији. Зато су за наш Београдски фестивал игре, управо ова земља и искуство њених институција, били од непроцењиве важности. Након неког времена, које се данас мери кроз више од две деценије сарадње, постали смо равноправни партнери. Желим својој Општини Стари Град да буде отворена за утицаје из прелепе Вићенце, да учи од мајстора архитектуре, урбанизма, вођења и организације града који живи са својим наслеђем и својом будућношћу…..Верујем да би кроз ту посвећеност, дисциплиновано преписивање правила и естетских кодекса, и ми имали боље и лепше место за живот”, рекла је директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг.

  „Сваки вид конкретне образовне, уметничке, културне и спортске сарадње, сада је предмет наших обостраних стремљења, која ће нашу заједницу учинити видљивом и поштованом у најширој италијанској јавности. Управо је једна таква сарадња дефинисана прошле године између Београдског фестивала игре и Градског театра Вићенце, а потписани протокол о сарадњи Старог града и Вићенце је круна наших стремљења. Са наше стране пружићемо пуну подршку како би се она афирмисала на најбољи и конкретан  начин“,  изјавио је председник Националног савеза Срба у Италији Душан Алексић.

Вићенца је седиште  једне од економски најразвијенијих италијaнских регија Венето. То је град са дугом историјом, који баштини значајно градитељско наслеђе архитекте Андрее Паладија(XVI век). Због тога Вићенцу зову и Градом Паладија. Овај познати архитекта оставио је низ вредних грађевина у граду и околини. 

Подсећања ради, у регији Венето живи и ради око 18 хиљада Срба из Србије и Републике Српске, који су сложно изразили жељу да се на директан начин повежу са матицом. Процењује се да на подручју Северне Италије – у градовима Вићенца, Падова, Верона и општини Тревизо живи око 45.000 наших сународника. Поред Српске православне цркве постоје и српска културна и спортска удружења, а од пре 10 година и Српска допунска школа, која је призната од  стране Министарства образовања Републике Србије.

Београдски фестивал игре, један од највећих фестивала уметничке игре у Европи са седиштем у општини Стари град, већ дуго сарађује са позориштима у регији Венето, док са Градским позориштем у Вићенци има званичан протокол о заједничком деловању и пројектима.