Robna razmena sa Kinom uvećana 152 puta

Robna razmena sa Kinom uvećana 152 puta

19/11/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je uverenje da će odnosi Srbije i NR Kine biti samo bolji i snažniji u godinama koje dolaze, ukazujući na to da je robna razmena sa tom zemljom uvećana 152 puta.

Brnabić je za kinesku nacionalnu televiziju CCTV istakla da je čelično prijateljstvo dveju zemalja učvršćeno ponajviše u doba pandemije koronavirusa.

Lekcija koju smo svi naučili u doba pandemije jeste povratak multilateralizmu, saradnji i zajedničkoj borbi svih zemalja sveta. Inicijativa „Pojas i put“ je odličan primer toga i nastavićemo da sarađujemo sa NR Kinom i u tom okviru, poručila je premijerka.

Ona je, govoreći o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, rekla da često čuje kako to i nije najbolji način za put ka Evropskoj uniji, međutim, kako je navela, više od 90 odsto kineskih investicija nalazi se u Zapadnoj Evropi, u zemljama članicama EU.

Oni su iskoristili kineske investicije da unaprede životni standard svojih zemalja u prošlosti, što je potpuno razumljivo. Sada, kada mi to želimo da uradimo, možemo čuti da to nije dobro, predočila je Brnabić.

Premijerka je ukazala na to da su nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, mogućnosti saradnje između dve zemlje neograničene i podvukla da je u prethodnih nekoliko godina naš izvoz u Kinu dostigao milijardu evra, što je za Srbiju impresivan rezultat.

Ona je, odgovarajući na pitanje kakva je zemlja bila Srbija kada je postala premijerka, a kakva je danas, konstatovala da je ona danas umnogome drugačija zemlja.

Prema njenim rečima, kada je stupila na dužnost predsednice Vlade, godišnji izvoz IKT usluga iznosio je 375 miliona evra, dok će ove godine nadmašiti 2,6 milijardi evra.

Takođe, usredsredićemo se na razvoj veštačke inteligencije, bioinženjeringa i biomedicine, rekla je predsednica Vlade, poručivši da i u ovim oblastima planiramo jačanje saradnje sa NR Kinom.