Председник НC отворио националну конференцију поводом Међународног дана детета

Председник НC отворио националну конференцију поводом Међународног дана детета

18/11/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије и председник Одбора за права детета др Владимир Орлић отворио је данас у Народној скупштини националну конференцију поводом Међународног дана детета на тему: „Како да дете буде безбедно – Ту где живим, ту сам сигуран/на!“.

 

Конференција за средњошколце, представнике ученичких парламената из целе Србије, организована је у сарадњи Народне скупштине Републике Србије и организације „Пријатељи деце Србије“.

Обраћајући се учесницима конференције, др Орлић је указао на неопходност информисања и едукације младих, јачања интерсекторске сарадње надлежних институција и ангажовање свих расположивих механизама подршке, у циљу заштите права и безбедности деце. „Увели смо у школе 2020. године нови предмет под називом „Дигитални свет“, који ђаке, између осталог, учи како да на безбедан начин користе интернет, а 2021. покренули националну платформу за едукацију и превенцију насиља „Чувам те“, и уз бројне друге пројекте, урадили смо много. Али колико год да урадимо, увек морамо још, јер сигурно детињство јесте највећи приоритет сваке државе, друштва и појединца“, рекао је председник Народне скупштине, подсетивши на пројекте и програме које, у сарадњи са образовним институцијама, реализује држава.
Како је додао, задржати младе у Србији стратешко је опредељење и главни циљ државне политике.

„Боримо се за вас кроз све нове инвестиционе пројекте, све путеве, школе, вртиће и игралишта, научно-технолошке паркове које данас градимо, кроз борбу за свако место у Србији, за здраву животну средину и добар живот свуда. Предузимамо све да млади остану у својим местима и живе у својој земљи. И баш све што радимо данас, држава ради за вас и то припада вама. Безбедност деце један је од најважнијих задатака које имамо“, закључио је др Орлић, пожелевши младим парламентарцима успешан рад и срећан Међународни дан детета.
У оквиру националне конференције, представници ученичких парламената имали су прилику да учествују у истраживању и дискусији на тему безбедности деце и младих, након чега су закључци сумирани и прослеђени представницима извршне и законодавне власти на евалуацију.