Културна сарадња Србије и Аустрије важан допринос јачању укупних односа

Културна сарадња Србије и Аустрије важан допринос јачању укупних односа

18/11/2022 Off By BERB

Фото: Министарство културе

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се данас са директорком Уметничко-историјског музеја у Бечу (Kunst Historisches Museum Wien) Сабином Хаг, где је том приликом потписан Протокол о сарадњи Галерије Матице српске из Новог Сада и Савеза уметничко-историјских музеја у Бечу.

 

Гојковић је током сусрета са директором Уметничко-историјског музеја истакла да, имајући у виду изузетан значај билатералних односа двеју земаља, међумузејска сарадња и сарадња у домену културе даје важан допринос јачању и интензивирању свеукупних односа.

Гојковић је нагласила да ће продубљење сарадње Галерије Матице српске и Савеза културно-историјских музеја, кроз размену стручњака и размену уметничких дела и приређивања заједничких изложби, значајно допринети укупним односима у домену културе, имајући у виду традицију, значај и углед ове две установе.

На састанку је било речи о конкретним пројектима – за наредну годину планира се изложба на којој би се приказала дела из три музеја, двојице знаменитих сликара српске и аустријске културе, где би се приказала три женска портрета као одлика епохе сецесије.У питању су дела: Густава Климта из колекције Савеза културно-историјских музеја, слике „Бечлијка“ Паје Јовановића из Галерије Белведере и Женски портрет рад Паје Јовановића из колекције Галерије Матице српске.

У присуству потпредседнице владе и министарке културе Маје Гојковић, директорка Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски и директорка Уметничко-историјског музеја Сабина Хаг у Бечу, потписале су Протокол о сарадњи на одабраним пројектима у истраживању, конзервацији и презентацији музејских колекција и музејској едукацији за период 2023 – 2026. године.

Протоколом је предвиђено: размена знања и стручњака, истраживање веза у колекцијама, припреме изложби и пратећих музејских програма намењених различитим категоријама публике, као и сарадња на изради заједничких пројеката, који су усмерени ка европским фондовима у области културе.

Циљ овог Протокола је продубљивање већ успостављене сарадње у области музејске едукације и конзервације уметничких дела између Галерије Матице српске и Уметничко-историјског музеја у Бечу.