Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorom Italije

Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorom Italije

18/11/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Republike Italije Lukom Gorijem.

Ministar Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa koji su dostigli nivo strateškog partnerstva, čime su postavljeni temelji dobrih političkih odnosa i intenzivnog dijaloga. Ukazao je da je susretima na visokom nivou izgrađena stabilna osnova za unapređenje saradnje u svim oblastima, uključujući i bilateralnu vojnu saradnju.

Ministar odbrane zahvalio je za dugogodišnje i značajno učešće pripadnika Oružanih snaga Republike Italije u misiji KFOR, a naročito za njihovo angažovanje u zaštiti srpskog stanovništva i srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji. On je, takođe, pozitivno ocenio aktivnosti i komunikaciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR.

Ističući da Republika Srbija ostaje čvrsto posvećena miru, stabilnosti i očuvanju dijaloga sa prištinskom stranom, ministar Vučević je ukazao na duboku zabrinutost za razvoj situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministar Vučević preneo je opredeljenje naše strane da se u narednom periodu nastavi sa realizacijom aktivnosti u težišnim oblastima saradnje i istakao značaj zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama, posebno zajedničkog angažmana u UN misiji UNIFIL u Libanu, što je kruna naše saradnje u oblasti odbrane. On je naglasio i da postoji prostor za nastavak razgovora o unapređenju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.

Ambasador Gori čestitao je ministru Vučeviću imenovanje na dužnost i poželeo uspeh u daljem radu. On se saglasio sa ocenom o intenzitetu političkog dijaloga i postavljenim temeljima za dalji razvoj ukupnih bilateralnih odnosa. Ističući važnost nastavka dijaloga na visokom nivou, ambasador Gori ukazao je na interes italijanske strane za produbljivanje bilateralne vojne saradnje, za šta postoje značajni potencijali i preneo spremnost za potpisivanje Tehničkog aranžmana o saradnji u oblasti borbene tehnike, naoružanja i odbrambene industrije u narednom periodu.

Ambasador Gori najavio je i zajedničku posetu ministara spoljnih poslova i odbrane Republike Italije Republici Srbiji 22. novembra 2022. godine i naglasio da će Italija nastaviti da bude prijatelj i partner Srbiji, posebno pružajući podršku u procesu evropskih integracija naše zemlje.