Билатерални сусрети Дачића на Министарској конференцији у Ђерби

Билатерални сусрети Дачића на Министарској конференцији у Ђерби

18/11/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић имао је данас на маргинама 43. Министарске конференције Франкофоније бројне билатералне сусрете са представницима делегација држава чланица, придружених чланица и посматрача Франкофоније.

 

Дачић и виши секретар председника Републике Кореје задужен за стратегију будућности Јанг Сунг Мин су на маргинама Министарске конференције Франкофоније у Тунису разменили ставове и виђења актуелних политичких збивања на два полуострва, Балканском и Корејском, а корејски званичник је првом потпредседнику Владе Дачићу предложио да посети Кореју. Два саговорника су се сагласила да је неопходно унапредити међусобно традиционалне добре билатералне односе кроз реализацију више заједничких пројеката, али и корејске инвестиције у Републику Србију.

Током садржајног разговора Ивице Дачића и министра иностраних послова Тогоа Роберта Дисеја, саговорници су подсетили на традицију сарадње између две земље, која је успостављена још током процеса деколонизације и борбе за независност Тогоа. Такође су разменили ставове о актуелној политичкој ситуацији у Европи и Африци, те изразили очекивања да се будућа сарадња унапреди кроз повећану активност у билатералним односима, али и кроз сарадњу и подршку у мултилатералним организацијама. Министар Дачић је изразио наду да ће се планирана посета шефа дипломатије Тогоа Београду реализовати ускоро.

Министар Дачић разговарао је у Ђерби и са министром иностраних послова Бугарске Николајем Милковом и изразио наду да ће се интензивна сарадња наставити у наредном периоду, о чему су двојица колега разговарала и приликом недавне посете шефа српске дипломатије Софији.

Заједнички је оцењено да је релативно висок степен подударности политичких ставова две државе пример успешне сарадње кроз активности и пројекте различитих регионалних и међународних организација, попут Франкофоније.