Јубилеј драме „Женски оркестар“ – десет година од премијере

Јубилеј драме „Женски оркестар“ – десет година од премијере

17/11/2022 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

Представа „Женски оркестар“, према познатом тексту француског драмског писца Жана Ануја, у режији Југа Радивојевића, обележиће 19. новембра (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“ важан јубилеј – десет година од премијере.

 

Биће то, уједно, и 94. извођење овог комада који је, захваљујући адаптацији, од комедије постао савремена драма са друштвеном критиком.
Наиме, редитељ Радивојевић и драматург Ивана Димић, у сарадњи с композитором Владимиром Пејковићем, адаптирали су познати комад мењајући жанр у драму како би указали на озбиљност и драматичност теме уметника на тржишту.
Ово дело, које је праизведено пре шест деценија, је комедија о женском ансамблу који свира у бањи, а поменута адаптација понудила је причу о симфонијском оркестру чији чланови остају без посла због финансијске кризе, па услед таквих околности покушавају да се снађу у тржишном свету.

Око 80 процената оригиналног текста је задржано, док је остатак дописан како би се успоставили мостови ка тематско-идејној линији комада чији је мото да уметност није на продају.

У представи је задржана оригинална музика, а сонгови, за које је текстове написала Ивана Димић, изражавају интимно стање ликова.

„Сама чињеница да једна представа доживи десетогодишњицу играња у бројној конкуренцији, говори сама за себе. То значи да је Оркестар свирао прави репертоар, да је стварао хармонију која је пријала гледаоцима, да је слао поруку која је била значајна. Ово је она врста представе која је објединила мишљење публике и стручне јавности и која, када доживи својих првих 10 година, сигурно има перспективу да дочека бар нових десет“, каже редитељ Радивојевић.

У подели ће, као и на премијери одржаној 3. новембра 2012. године, бити иста глумачка екипа – Бојана Стефановић (Патриција), Даниела Kузмановић Павловић (Памела), Нела Михајловић (Г-ђа Ортанз), Kалина Kовачевић (Сузана Делисија), Златија Оцокољић Ивановић (Ермелина), Јелена Хелц (Леона), Вук Kостић (Пијанист) и Бранислав Томашевић (Г. Лебонз/ Политичар).

Сценограф је Борис Максимовић, костиме је креирала Марина Вукасовић Меденица, Радован Kнежевић био је задужен за сценски говор, а Тамара Антонијевић за кореографију.