Др Орлић са амбасадором Израела

Др Орлић са амбасадором Израела

17/11/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Израела у Републици Србији Њ. Е. Јахелом Виланом.

 

Др Орлић је истакао да два народа вежу заједничка историја и заједничко страдање. „О нашем односу говори чињеница да је председник Републике Србије Александар Вучић једини председник који је обележио 75. годишњицу ослобађања нацистичког логора Аушвиц, истичући на згради Председништва Србије жуту заставу са Давидовом звездом“, поручио је др Орлић, додајући да је председник Вучић и лично посвећен изградњи меморијалног комплекса на Старом сајмишту. „Наша Скупштина такође даје допринос односима два народа, и ми смо једногласно усвојили Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника“, рекао је др Орлић.

Саговорници су се сложили да јачање економске сарадње даје снажан подстрек даљем унапређењу односа две земље, а да обим размене бележи тренд раста. Амбасадор Вилан поздравио је економску политику коју спроводи председник Вучић, поручујући да су представници израелских компанија задовољни условима за пословање који постоје у Србији, те изразио спремност да се и лично ангажује у довођењу нових компанија.

Др Орлић је информисао амбасадора Вилана о тешким изазовима са којима се суочавају Срби на КиМ. „Политички представници српског народа решили су да иступе из привремених институција локалне самоуправе у Приштини, управо зато што је наш народ под притиском и терором Аљбина Куртија. Бриселски споразум се не само крши, већ и отворено гази, српском народу се прети казнама, одузимањем таблица и отимањем приватне имовине, а све то уз свакодневне физичке нападе, који се претходних година броје у хиљадама.

Ирационално понашање и отворено гажење међународног права од стране Приштине доводи нас у тешку позицију, и упркос томе, званични Београд, који у дијалогу предводи председник Вучић, труди се да сачува стабилност и мир за све. И увек је Приштина та која покушава да изазове сукоб, чији је циљ да се у потпуности протера српски народ са простора КиМ. То не смемо и нећемо да дозволимо“, поручио је председник Народне скупштине.

Говорећи о међупарламентарној сарадњи, саговорници су изразили уверење да ће се добра комуникација, која већ постоји међу различитим телима у две скупштине, наставити и убудуће, посебно након формирања посланичких група пријатељстава.