Memorandum o saradnji Srbije, Mađarske i Austrije u borbi protiv ilegalnih migracija

Memorandum o saradnji Srbije, Mađarske i Austrije u borbi protiv ilegalnih migracija

16/11/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i kancelar Republike Austrije Karl Nehamer potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju tri zemlje za jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Dokument je potpisan u Predsedništvu Srbije, u okviru drugog trilateralnog samita lidera tri zemlje.

Prethodno su Vučić, Orban i Nehamer održali sastanak, nakon čega je održan i plenarni sastanak delegacija Srbije, Mađarske i Austrije.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije ocenio da je potpisan važan dokument u vezi sa borbom protiv ilegalnih migracija.

Naši timovi nastavljaju da rade na konkretizaciji svega i uskoro krećemo sa akcijom, svakako značajno pre kraja godine, naveo je Vučić i dodao da je broj ileganih migranata gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu.

Želimo da tu odbrambenu granicu za Mađarsku, Austriju i Srbiju pomerimo na jug, a kasnije ćemo biti spremni da je zajedno sa Severnom Makedonijom pomeramo dalje na jug, time štitimo i čuvamo Evropu, ali štitimo i svoju zemlju, poručio je predsedik.

Nehamer je najavio i da će Austrija poslati još 100 policajaca i policajki u zajedničke timove na granicama i adekvatno opremljena vozila i dronove.

Zahvalan sam i Srbiji i Mađarskoj na tome što ćemo prvi put pokrenuti projekat da se deportuju migranti koji nelegalno borave u Srbiji, rekao je Nehamer, dodavši da Austrija već ima 96.000 zahteva za azil ove godine, što je znak da dosadašnji sistem azila u EU ne funkcioniše.

Orban je rekao da  je 250.000 pokušaja prelaska granice osujećeno, pri čemu ih je sve više, migranti su sve agresivniji, krijumčari ljudi imaju oružje i koriste ga.

Treba da im pojasnimo da preko naše granice nema prelaska. Mađarska je 1,6 milijardi evra uložila od 2015. na zaštitu granica. Ključna zemlja evropske bezbednosti je Srbija i dužni smo da joj iskažemo zahvalnost, rekao je Orban.