Отворен јубиларни 30. телекомуникациони форум ТЕЛФОР

Отворен јубиларни 30. телекомуникациони форум ТЕЛФОР

15/11/2022 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић свечано је у Београду отворио 30. јубиларни телекомуникациони форум „Телфор“.

 

Јовановић је истакао да је привилегија бити нераскидиви део и сведок бројних покретачких идеја које су управо потекле на „Телфору“, највећем регионалном скупу у области телекомуникација.
Уз подршку Владе Републике Србије допринели смо већој видљивости и позиционирању наше земље на изузетно захтевном тржишту информационо-комуникационих технологија у свету, навео је министар.

Јовановић је додао да су од 2017. године, на иницијативу председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић дигитализација и образовање постали два кључна приоритета Владе.

Јовановић је истaкао да је у последњих десет година извоз од ИКТ сектора повећан готово седам пута, уз очекивање да ће на крају ове године извоз од ИКТ услуга достићи преко 2,6 милијарди евра, што би био раст од 40 одсто у односу на 2021. годину.

„ИКТ сектор је постао генератор половине нових радних места у 2021. години, те је свако друго радно место које је отворено у протеклих годину дана у овом сектору. Србија је према подацима Еуростата имала једно од највећих повећања броја запослених у ИКТ сектору у Европи, са растом од преко 50% у односу на 2016. годину“, нагласио је министар Јовановић.

Јовановић је истакао развој ИКТ у Републици Србији у који се претходних пет година значајно инвестирало од развоја инфраструктуре, дата центара, научно-технолошких паркова, до отварања Центра за четврту индустријску револуцију, набавке суперкомпјутера.

Он је најавио да се почетком 2023. године очекује почетак радова на изградњи Креативно-иновативног-мултифункционалног центра Ложионица, у Београду, који ће обновом и адаптацијом старе железничке Ложионице постати место сусрета, повезивања, информисања и размене идеја младих, креативних људи, студената, стартапа, ИТ заједнице, истраживача и заинтересоване јавности.

„Ресорно министарство наставља рад на капиталним пројектима. У току је реализација пројекта развоја широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима у циљу покривања свих домаћинстава у Србији мрежама нове генерације, а до краја ове године очекује се и завршетак пројекта Повезане школе на којем министарство ради од 2018. године“, рекао је Јовановић.

Министар је свим присутним учесницима „Телфор“ честитао јубиларни 30. форум, уз очекивање да ће се, у наредном периоду, радити ефикасније на развоју овог сектора како би се Република Србија још више позиционирала на тржишту информационо-комуникационих технологија у свету.

На „Телфору“ се приказују и расправљају сви релевантни аспекти телекомуникација и информационих технологија: истраживања, технички аспекти, развој, економија, образовање, опрема, сервиси и системи. „Телфор“ конференција има велики број аутора, појединачних посетилаца и представника компанија из више од 30 различитих земаља, из свих телекомуникационих и блиских сегмената.