Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorom EU u Beogradu

Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorom EU u Beogradu

15/11/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanueleom Žiofreom.

Ministar Vučević ukazao je tom prilikom da je Srbija kao aspirant na članstvo u Evropskoj uniji predvidljiv i pouzdan partner u sprovođenju Zajedničke odbrambene i bezbednosne politike EU. On je istakao da je Srbija kao partnerska država do sada učestvovala u ukupno šest misija i operacija Evropske unije, dok će tokom 2023. godine Vojska Srbije drugi put biti u pripravnosti pod okriljem Borbene grupe HELBROC.

Ministar Vučević ukazao je na opredeljenost Srbije da, kao vojno neutralna država, neprestano poboljšava sistem odbrane radi dostizanja sposobnosti za efikasan odgovor na izazove i pretnje bezbednosti od značaja za odbranu. On je zahvalio Delegaciji Evropske unije na podršci u dosadašnjem toku realizacije projekta “Jačanje kapaciteta Republike Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava”.

Sagovornici su pozitivno ocenili projektnu saradnju, koja, uz finansijsku podršku Evropske unije, beleži značajan pozitivan trend u proteklom periodu i obostrano zaključili da postoji spremnost da se saradnja nastavi u narednom periodu.